U tvornici podnih obloga u Ogulinu radit će 600 ljudi

Autor: Branimir Bradarić/VL , 28. studeni 2017. u 22:00
Serijska proizvodnja planirana od 2019.

Ulaganje tvrtke švedskog Hrvata, ‘kralja laminata’, teško je milijardu kuna, gradnja kreće na proljeće.

Tvrtka Bjelin, koja je u vlasništvu „kralja laminata“ Darka Pervana, inače Hrvata koji već desetljećima živi u Švedskoj, započinje s realizacijom projekta u okviru kojega će na područje Ogulina uložiti milijardu kuna. Potvrdio nam je to i direktor i član Uprave Bjeline Stjepan Vojinić koji je istakao kako će radovi na realizaciji projekta „Ogulin 2.“, kako su ga nazvali, započeti već na proljeće iduće godine. 

-Čekamo odluku Grada Ogulina da nam potvrdi kupnju 20 hektara zemljišta u tamošnjoj Poduzetničkoj zoni, a do Uskrsa iduće godine osigurat ćemo dodatnih 13 hektara. Na tom prostoru izgraditi ćemo pet proizvodnih pogona za proizvodnju podnih obloga, rekao je Vojinić.
Podsjetio je kako na području Ogulina ova tvrtka već posluje te da će se ovaj projekt provodi u vremenu od sedam do deset godina. Prema planovima na proljeće će, čim to vrijeme dopusti, započeti pripremni i zemljani radovi dok bi tijekom ljeta započela i izgradnja prve tvornice. Plan je da serijska proizvodnja iz nove tvornice u Ogulinu započne tijekom 2019. godine. 

-Ovo je jedan ogroman projekt koji će izuzetno mnogo značiti i za sam Ogulin kao i cijelo to područje Hrvatske. Raditi ćemo u etapama i kako se koji pogon bude završavao tako ćemo ga i opremati i započinjati sa serijskom proizvodnjom. U isto vrijeme raditi ćemo i na osposobljavanju radne snage, rekao je Vojinić.
O značaju za Ogulin govori i podatak kako će po završetku projekta u novim pogodnima raditi više od 600 zaposlenih. Broj osoba koje će se posredno zaposliti je još i veći jer će to značiti više radnih mjesta, više novca, a onda samim tim i više potrošnje. U novim pogonima tvrtke Bjelin proizvoditi će se nove podne obloge – Woodura i Nadura, od kojih se očekuje kako će tijekom idućih godina postati svojevrsni svjetski hit. Graditi će se i tvornica HDF-a – spajanje furnira kao i logistički centar. 

-Prema našem master planu po završetku cijeloga projekta u Ogulinu ćemo proizvoditi oko 30 milijuna kvadrata različitih podnih obloga godišnje. Sve to namijenjeno je za tržišta širom svijeta što će Ogulin definitivno postaviti na mapu svijeta kada je riječ o drvnoj proizvodnji, rekao je Vojinić.
Ovo nestvarno ulaganje u Ogulin dio je ranijih planova tvrtke „Bjelin“ po kojima su neki pogoni trebali završiti i u Vukovaru. Tim povodom Pervan je ljetos posjetio Vukovar kada je razgovarao i s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Uvjetovali su otvaranje pogona, u kojima bi se zaposlilo nekoliko stotina radnika, osiguravanjem dovoljnih količina drvne mase od strane mjerodavnih. Poslije posjete Vukovaru Pervan je i bez tih garancija bio spreman otvoriti pogon u Vukovaru ali je opet izostalo razumijevanje.

-Mjesecima smo obilazili razne urede, agencije, Hrvatske šume, ministarstva i slično ali bez rezultata. Imali smo 28. kolovoza zadnji sastanak s ministrom Goranom Marićem od kojega smo tražili da nam se omogući kupnja zemljišta tvrtke Borovo, koje oni ne koriste, i to po tržišnim cijenama. Imali smo čvrsta obećanja kako će se nešto napraviti ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Kako više nemamo vremena, a i kako nam je dosta šetanja od ureda do ureda bez rezultata, odlučili smo krenuti s realizacijom naših planova u Ogulinu. Iskreno sve nas boli što nećemo investirati u Vukovar ali smo mi tu najmanje krivi, rekao je Vojinić. 

Podsjećamo kako je Penava u zadnjih više od godinu dana u više navrata ukazivao na želje potencijalnih ulagača u drvnu proizvodnju na području, a grada koji su svoja ulaganja uvjetovali osiguravanjem drvne mase. Vođeni su i brojni razgovori ali bez rezultata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close