U svjetsku prodaju kreće hrvatska igra Gas Guzzlersi

Autor: Bernard Ivezić , 16. svibanj 2012. u 22:00

Igru Pandora studija još u testnoj inačici preuzelo više od 50.000 igraća diljem svijeta

Nakon godinu i pol dana i nekoliko milijuna kuna uloženih u razvoj jedanaesteročlani tim zagrebačkog Pandora studija u petak će početi prodavati računalnu igru Gas Guzzlers. Andrej Levenski, suosnivač i tehnički direktor Pandora studija, kaže da će se igra prvo pojaviti na EA-ovoj online trgovini Origin, Gameflyju, GameStopeu, a sa Steamom još pregovaraju. Nakon toga će dodatno proširiti distribuciju. “Očekujemo da će prodaja krenuti dobro jer su prve reakcije i beta testera i recenzenata vrlo dobre, a igru je samo preko Fileplaneta, Gamershella i GameStopa u testnoj verziji preuzelo više od 50.000 igrača diljem svijeta u što se ne računaju oni koji su prilično aktivno betu tražili na torrentima”, kaže Levenski.

Kao građevinari
Iako je riječ o vrlo velikom projektu, Gas Guzzlersi dio su vala novih računalnih igara koji je lani zakovitlao u svijetu najpoznatiji hrvatski proizvođač igara Croteam. U studenom prošle godine Croteam je izbacio Serious Sam 3 BFE, nastavak prve hrvatske računalne igre, koja se svrstala uz bok sličnim naslovima iz kategorije AAA. Davor Hunski, suosnivač Croteama, kaže da su zadovoljni rezultatima prodaje. “U budućnosti je izvjesno da ćemo raditi nove nastavke Serious Sama, kao i neke druge igre i biti na više platformi, ali teško je govoriti o budućnosti jer ovo je tržište vrlo dinamično i mi sami relativno brzo skačemo iz jedne priče u drugu”, naglasio je Hunski. Dodaje da se u Hrvatskoj razvija dosta živa scena na području proizvodnje računalnih igara, ali da je taj posao pun izazova. S tim se slaže Vedran Klanac, osnivač Ocean medije iz Zaprešića, koji svoju tvrtku uspoređuje s građevinarstvom. “Mi smo u tom smislu poput građevinske tvrtke koja prema nacrtima izrađuje zabavni softver i ne razlikujemo se mnogo od 80 posto prosjeka svjetske industrije računalnih igara”, kaže Klanac. Međutim, ono što puno skromnije navodi je da njegova tvrtka svu svoju proizvodnju izvozi i da je zahvaljujući postupnom, organskom rastu danas narasla na devet zaposlenih i šest do sedam vanjskih suradnika i da je se prepoznaje kao jednu od najboljih u Hrvatskoj. Klanac kaže da se u nas profesionalno proizvodnjom računalnih igara bavi pet timova.

Novi izdavač
“Taj je posao znatno veći nego prije nekoliko godina, ali još vrlo ograničenih gabarita”, kaže Klanac. Dodaje da je zanimljivo da se broj amaterskih timova povećao na dvadesetak, ali kaže da to ne mora značiti ništa sve dok ne profesionaliziraju svoj rad. Ocean media tijekom svibnja planira objaviti čak pet novih naslova. Godišnje ih izda ukupno deset do 15 za sve platforme, uključujući i za mobilne. “Počeli smo raditi i svoje igre, pa tako pripremamo Planet Hidden i EyeScream, a cilj je pojačati našu produkciju. Samo ove godine napravit ćemo četiri vlastite igre i tu vidimo priliku za daljnji razvoj”, zaključuje Klanac.

Tržišni pregled

Natječu se i kvalitetom i cijenom
Domaće računalne igre u prosjeku imaju cijenu do 300 kuna, što ih čini 30 do 50% jeftinijim od konkurentskih naslova AAA. Serious Sam 3 BFE prodaje se za 28 eura, a slično će stajati i Gus Guzzlersi.

Najpoznatiji domaći proizvođači igara
Croteam, Pandora studio, Cateia games, Ocean media i Dreamatrix pet je vodećih timova za proizvodnju računalnih igara u Hrvatskoj, a primarno rade za izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close