U stečaj odlaze 3443 tvrtke, spasilo se 614

Thinkstock Thinkstock

Potvrdu nagodbe kod suca čeka 759 tvrtki koje imaju 10.000 zaposlenih.

Predstečajne nagodbe uglavnom su riješene, ali će sudovi morati ubrzati posao ako se želi postići cilj – čišćenje gospodarstva tijekom 2014. Naime, od gotovo 5830 tvrtki koje su predale zahtjev za predstečajnu nagodbu, do 3. siječnja sklopljeno je samo 614 nagodbi pred sudom. Riječ je o velikim tvrtkama jer su njihove ukupne obveze iznosile oko 11,28 milijardi kuna, a tim je nagodbama spašeno 13.058 radnih mjesta. Među njima su Institut IGH, Konstruktor Inženjering, Varteks. Te su tvrtke privukle najveću medijsku pozornost tijekom svojih nagodbi upravo zbog velikog broja radnih mjesta i velikih dugova, od kojih je većina bila onih prema bankarskom sektoru.

Otpisuju se 14,4 milijarde

Posao je gotov i u još 759 tvrtki s gotovo 10.000 zaposlenih jer su njihovi vjerovnici postigli dogovor o namirenju svih dugova. Planovi otplate dugova teških 12,5 milijardi kuna čekaju odluku sudova. Najpoznatiji slučaj među ovim tvrtkama svakako je onaj Dalekovodov – koji u agoniji čeka odluku Trgovačkog suda o svojoj sudbini iako su se svi vjerovnici odavno složili kako će riješiti svoja potraživanja. Inače, građevinske tvrtke nose gotovo četvrtinu, odnosno oko 12,7 milijardi kuna od ukupno 52,9 milijardi kuna dugova prijavljenih u svim predstečajnim nagodbama. Zasad je riješeno ili dovedeno u posljednju fazu procesa 23,7 milijardi kuna. Fina navodi podatak da je riješeno 4816 predmeta, što znači da su njihove nagodbe ili završene ili odbačene. Iz toga proizlazi da je odbačen plan 3443 tvrtke koje će morati u stečaj. U njima radi oko 8600 radnika koji će očito morati dobiti otkaz, a dugovi tih tvrtki morat će biti otpisani, što znači da će u vjetar odletjeti dugovanja teška 14,4 milijarde kuna.

Osijek rekorder

Kako smo već napomenuli, pred sudovima je velika odgovornost da što prije obave posao potvrđivanja nagodbi koje su već sklopljene. Najučinkovitiji je Osijek jer su riješili 171 nagodbu i time stavili “ad acta” gotovo trećinu svih predmeta koje imaju u procesu. Zagrebački sud imat će najviše posla. Zasad su riješili samo 122 predmeta, a u Zagrebu je prijavljena 1541 predstečajna nagodba. Dugovi tvrtki registriranih u Zagrebu teški su više od 19 milijardi kuna pa suci Trgovačkog suda u Zagrebu imaju i najveću odgovornost za uspjeh cijelog projekta restrukturiranja privatnog sektora.

Inače, još je postupku dogovor vjerovnika 1014 predmeta tvrtki koje zapošljavaju 13.150 ljudi, a vjerovnicima duguju više od 16,8 milijardi kuna. Podsjetimo, imaju maksimalno tri mjeseca za dogovor.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!