U širenju na domaćem tržištu glavni fokus Tehnike na Zagrebu

Autor: Suzana Varošanec , 08. svibanj 2017. u 07:58
Posao na rekonstrukciji bolnice vrijedan je 124,3 milijuna kuna /Žarko Bašić/PIXSELL

Nakon ugovorene rekonstrukcije bolnice Sveti Duh izgledni i novi poslovi na zagrebačkom području.

Tehnika je s Gradom Zagrebom sklopila 124,3 milijuna kuna vrijedan ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji Kliničke bolnice Sveti Duh, čime se neovisno o iskoraku na švedsko tržište potvrđuje orijentacija ka većoj prisutnosti u Hrvatskoj.

Direktor Tehnike Zlatko Sirovec iznosi da je za 2017. planiran znatniji rast prihoda na domaćem tržištu, dok je većina poslova kako se čini ugovorena. Pod zadnje je domaća pozicija Tehnike osnažena i s dva ugovora koja su na liniji rješenja za kronični problem nedovoljne popunjenosti kapaciteta, posebice na zagrebačkom području. Tako je u travnju Tehnika angažirana i za gradnju poslovne građevine tvrtke Feal Hrvatska. "Našim radnicima puno znače poslovi u Zagrebu jer su mnogi godinama odvojeni od obitelji", kaže Sirovec. Važnost ovih ugovora može se promatrati i u kontekstu Godišnjeg izvješća gdje se navodi da je na dan 28. ožujka Tehnika imala ugovoreno oko 63% planirane realizacije.

 

Sirovec

Našim radnicima puno znače poslovi u Zagrebu jer su godinama odvojeni od obitelji.

Konkretnije, tad se kompanija nalazila pred ugovaranjem na domaćem tržištu novih poslova u iznosu od oko 395 milijuna kuna, što prema našem sugovorniku čini oko 35% 'tuzemnog plana domaće realizacije'. "Jedan smo od dva preostala ponuđača za gradnju Islamskog centra u Sisku. Izgledni su i poslovi za potencijalnog privatnog investitora nebodera u Ilici, a još jedan posao trebao bi se potpisati također u Zagrebu u sljedećih mjesec dana", navodi on.

Plan prihoda za 2017. iznosi gotovo milijardu kuna, od čega se cca 730 milijuna tiče domaćeg tržišta, a pola tog iznosa odnosi se na Zagreb. Planirani ukupni prihod veći je za 56% od ostvarenog lani: 2016. je prihodovano 614 mil. kn, što je prema direktoru Tehnike manje za 18,5% od realiziranog prihoda 2015. Neto dobit za 2016. od 926 tisuća kn, pak, veća je za 87% u odnosu na preklani, ali je za 91% manja od planirane. Pozitivni trendovi u graditeljstvu te prema prognozama za 2017. sve povoljniji uvjeti poslovanja omogućuju vraćanje Tehnike na 2008. koja je zadnja godina prije recesije", zaključuje  Zlatko Sirovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close