U prvom polugodištu operateri uložili 560 mil. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 06. rujan 2012. u 18:30

Regulator telekomunikacijskog tržišta Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) tvrdi da su u prvih pola godine samo u materijalnu imovinu operateri uložili 560 milijuna kuna i da su u drugom tromjesečju zabilježili rast ulaganja u odnosu na prvo tromjesečje. Detaljnije podatke, kažu, nemaju, jer se ukupna ulaganja mjere isključivo na razini cijele godine. Prema HAKOM-u, lani su ukupna ulaganja u telekomunikacije u Hrvatskoj bila 1,57 milijardi kuna.

“Ulaganja se očekuju u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, kako od operatora, tako i od jedinica lokalne samouprave kao i ulaganja u mreže pokretnih komunikacija nakon dodjele digitalne dividende”, ističu te dodaju da je rast ulaganja u drugom tromjesečju postignut zahvaljujući širenju brzog pristupa internetu i digitalnoj televiziji. Prema dostupnim podacima, najveća ulaganja u drugom tromjesečju imao je Hrvatski telekom, 243 milijuna kuna. U HT-u kažu da su im ulaganja ostala na razini istog tromjesečja prošle godine kad su investirali 249 milijuna kuna. “Ulaganja u drugom tromjesečju 2012. povećana su u odnosu na prvo kad smo investirali 102 milijuna kuna”, kažu u HT-u. Navode da su prilikom objave rezultata za prvih šest mjeseci već naglasili da postojeći regulatorni okvir i dalje nije poticajan za njihova ulaganja u optičku infrastrukturu, ali da će svejedno nastaviti s investicijama, i to u transformaciju nepokretne jezgrene mreže i unapređenje infrastrukture i tako u ovoj godini uložiti više nego lani.U Vipnetu ističu da su u drugom tromjesečju uložili 16,8 milijuna eura i da je to 91 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. “Vipnet je u drugom tromjesečju ove godine ulagao u tehnologiju i izgradnju energetski učinkovitoga poslovnog objekta na Žitnjaku, a u budućnosti nas očekuju ulaganja u fiksne i mobilne mreže sljedeće generacije”, kažu u operateru te dodaju da više od toga zasad ne mogu komentirati.U Metronetu kažu da su u drugom tromjesečju povećali ulaganja za 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 7,9 milijuna kuna. “Porast je posljedica ulaganja u infrastrukturu za pružanje novih usluga i znatno povećanje kapaciteta za spajanje novih korisnika na što otpada više od 80 posto spomenutih ulaganja”, kaže Dennis Rukavina, šef financija Metroneta.

Puni doseg

Nacionalni izazivači T-Coma
HAKOM ističe da od srpnja svi konkurenti HT-a u fiksnim komunikacijama (T-Com) mogu ponuditi telefon, internet i televiziju na cijelom teritoriju Hrvatske, uključujući otoke i brdsko-planinska područja, po modelu najma HT-ovih linija. Dodaju da je potražnja za drugim operaterima velika i da već po tom modelu imaju 123.439 korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close