Tvrtka u kojoj nema minimalca, planira udvostručiti proizvodnju i broj radnika

FOTO: WOLLSDORF COMPONENTS FOTO: WOLLSDORF COMPONENTS

U tvrtki Wollsdorf Components, koja posluje u Poslovnoj zoni Jalžabet na radnom sastanku našli su se župana Varaždinske županije Radimira Čačića i voditelja Wollsdorf Componentsa Stefana Hillmanna, tvrtke koja trenutno zapošljava 410 radnika.

- Proizvodimo kožne komplete za automobilske upravljače, presvlake i kape za zračne jastuke i druge proizvode za automobilsku industriju. Planiramo nova ulaganja i udvostručenje proizvodnje te broja radnika u sljedećih tri do pet godina, ali se suočavamo s nedostatkom radne snage i poreznom presijom – naveo je direktor Hillmann.

Tvrtka je u posljednjih godinu dana plaće povećala za najmanje 10 posto te niti jedan radnik ne prima minimalnu plaću, objavljeno je na stranicama županije.

- Odluka Vlade o povećanju minimalne plaće od 5 posto je mjera o kojoj govorimo i na kojoj inzistiramo od dolaska na vlast u Županiju budući da dosadašnja porezna reforma nije donijela koristi za 80 posto zaposlenih u Varaždinskoj županiji. Prosječna plaća u Varaždinskoj županiji iznosi oko 4.100 kuna, što je 80 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Prerađivačka industrija je kičma gospodarstva, no u Hrvatskoj je prepolovljena. Za razliku od toga, u Varaždinskoj županiji je i dalje snažna  te imamo najjači neto izvoz. Međutim, za daljnji razvoj i nova ulaganja povećanje minimalne plaće nije dovoljan korak. Nužno je omogućiti i povećanje plaća iznad minimalnih da bi radnici ovdje ostali raditi, a da bi se tvrtke mogle dalje razvijati – istaknuo je župan Čačić. 

Na radnom sastanku je dogovoreno da će Wollsdorf Components u Varaždinsku županiju dostaviti cjelokupnu listu potreba za radnom snagom, što će se onda nastojati riješiti putem prekvalifikacija ili izmjena školskih kurikuluma. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve