U Ludbregu otvorena ‘najmodernija’ farma kokoši nesilica

Autor: Biserka Ranogajec , 25. listopad 2012. u 17:04
Ilustracija (PXL)

U Svetom Đurđu pokraj Ludbrega otvorena je najmodernija farma za proizvodnju konzumnih jaja u Hrvatskoj.

U  Svetom Đurđu pokraj Ludbrega danas popodne Luka Čuljak,  pomoćnik ministra poljoprivrede, otvorio je najmoderniju farmu za proizvodnju konzumnih jaja u Hrvatskoj koja je  građena prema standardima EU.

Farmu je podigla ludbreška obiteljska tvrtka Luneta, osnovana 2010. godine upravo radi uzgoja kokoši nesilica za proizvodnju konzumnih jaja. Dražen Čurila, direktor i jedan od vlasnika Lunete, rekao je kako je  u gradnju tehnološki najmodernije farme investirano 20 milijuna kuna, od čega osam stiže iz IPARD programa, a ostalo je kredit HBOR-a. S investicijom se krenulo ovog proljeća, a sama farma sastoji se od dva peradarnika od kojih svaki ima 1600 kvadrata, upravne dvokatne zgrade s isto toliko kvadrata te popratnih sadržaja.

Prigodom otvorenja uzvanici su razgledali ove objekte kapaciteta za 24 tisuće nesilica koje mogu iznesti 40 tisuća jaja dnevno što bi godišnje bilo oko 14 milijuna jaja koje će biti namijenjene prvenstveno za izvoz. Pakiranje jaja u ambalažu odvijat će se bez ljudskog kontakta, što će garantirati higijensku ispravnost proizvoda, a odlagati će se u rashladni prostor u sklopu pakirnog centra gdje će biti na kontroliranoj temperaturi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nama jaja III KLASE , a prvoklasna EXTRA veličine -u izvoz !

24 tisuće nesilica snese 40 tisuća jaja dnevno??? Šta su to “superkoke?

New Report

Close