U godini dana građani na Ini predali više od tri tone otpadnog jestivog ulja

Autor: Objava za medije , 17. listopad 2018. u 13:26
Foto: Igor Soban/PIXSELL

INA s partnerom Agroproteinkom pokrenula predavanja kako bi osvijestila potrebu recikliranja otpada kod djece.

Godinu dana nakon uvođenja nove „zelene“ usluge na odabrana maloprodajna mjesta Ine, kupci i građani na njima su odložili više od tri tone otpadnog jestivog ulja. Prve su to količine takvoga ulja u Hrvatskoj koje su prikupila kućanstva te će ono, umjesto u odvodu i okolišu, završiti u recikliranju.

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma, slijede  Varaždinci s 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu te zagrebačkom kvartu Maksimir. Visoku razinu ekološke osviještenosti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice te zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, s po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima. 

„Zahvaljujemo našim vjernim kupcima i ostalim građanima što su prepoznali novu uslugu Ine. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mjesto joj nije u odvodu. Trenutačno kompanija razmatra opcije kako bi proširili ovu uslugu i u ostale krajeve Hrvatske te smo u tu svrhu aplicirali projekt na LIFE program Europske unije putem kojega se financiraju ekološki projekti.“ izjavila je Vesna Kučan Polak, voditeljica ovog pilot-projekta Ine. 

Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji bio goriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet. Kako bi to osvijestila kod djece i njihovih roditelja INA je u suradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom razdoblju održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima, a promociju projekta podržali su i članovi benda Opća Opasnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close