U devet mjeseci 4,7 milijuna putnika

Najviše putnika i robe u prvih devet mjeseci bilo je u Zračnoj luci Zagreb - 1,8 milijuna putnika i 6,1 tisuća tona robe, broj putnika pritom je povećan za 13,9 posto

U hrvatskim zračnim lukama tijekom prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je promet od 4,78 milijuna putnika, što je 9,8 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a robe je prevezeno 3,5 posto manje, odnosno 6,99 tisuća tona, objavila je Agencija za civilno zrakoplovstvo. Najviše putnika i robe u prvih devet mjeseci bilo je u Zračnoj luci Zagreb - 1,8 milijuna putnika i 6,1 tisuća tona robe. Broj putnika pritom je povećan za 13,9 posto, a robe je prevezeno 4,2 posto manje.

Rast u Dubrovniku
Po putničkom prometu slijedi Zračna luka Dubrovnik sa 1,18 milijuna putnika, što je rast za 7,1 posto. U dubrovačkoj Zračnoj luci promet robe u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 327,8 tona, uz rast od 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.Zračna luka Split na trećem je mjestu po broju prevezenih putnika. Kroz tu zračnu luku prošlo je 1,13 milijuna putnika i 546,7 tona robe, uz porast putničkog prometa za 7,4 posto i smanjenje teretnog za 1,9 posto. Prema podacima za rujan, u hrvatskim zračnim lukama u tom je mjesecu bilo 738.624 putnika, što je 8,8 posto više u odnosu na rujan prošle godine.Usporedbe radi prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatskim je aerodromima u 2010. godini prošlo 5,18 milijuna putnika, što je 5,78 posto više nego 2009. godine kad su statističari upisali gotovo 4,9 milijuna putnika. Međutim, broj operacija zrakoplova (slijetanje i uzlijetanje računaju se kao dvije operacije) bio je manji za 3,36 posto. Lani je tako zabilježeno 93.617 operacija zrakoplova, a 2009. bilo ih je 96.867. Kako je očito veći broj putnika došao s manje zrakoplova, to navodi na zaključak da su u Hrvatsku slijetali nešto veći zrakoplovi nego prethodnih godina, i to s višim faktorom popunjenosti. Prošla je godina bila specifična i po tome što je nekoliko niskotarifnih kompanija uspostavilo sezonske linije ponajprije s obalnim aerodromima, dok su se turistički djelatnici žalili što ima manje čartera.Niskotarifni prijevoznici najviše su utjecali na dobre rezultate dubrovačkog aerodroma Oni im, naime, dovode goste na točno određen broj dana, što hotelijeri posebno cijene. U apsolutnim iznosima najbolji je, naravno, bio zagrebački aerodrom kroz koji je prošlo gotovo 2,07 milijuna putnika, dok drugo mjesto i lani drži dubrovački aerodrom koji je ugostio gotovo 1,26 milijuna putnika.

Rekord Zadra
Unatoč velikom broju putnika Zračna luka Zagreb ostvarila je tek minimalni rast od 0,55 posto, dok je porast broja putnika u ZL-u Dubrovnik tom aerodromu donio rast od 13,32 posto. Najveći rast u postotku ipak pripada Zračnoj luci Zadar kroz koju je lani prošlo gotovo 255.000 putnika, što je 30,6 posto više nego prethodne godine. Lanjsku će 2010. što prije pokušati zaboraviti čelnici Zračne luke Rijeka, koja je upisala pad broja putnika od čak 44,2 posto. No Mladen Pasarić, direktor riječkog aerodroma je siguran u poboljšanje rezultat u 2011. te je izjavio: “Ove godine očekujem znatno bolje rezultate”.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve