U buduću zadarsku zonu želi ulagati 400 investitora

Autor: Biserka Ranogajec , 27. kolovoz 2008. u 06:30

Zanimanje za gospodarsku zonu pokazale su renomirane kompanije poput Agrokora, Vindije i Podravke

Nakon što je Gradsko vijeće Zadra usvojilo ovog ljeta konačan prijedlog urbanističko planskog uređenja gospodarske zone Crno, koja se prostire uz staru magistralu prema Rijeci i u blizini je nove autoceste, sam početak gradnje i dalje je neizvjestan. Zemljištem površine oko 400 hektara s niskim raslinjem i kršom gospodare Hrvatske šume, što znači da se ono ne može isparcelizirati i prenamijeniti u građevinsko iako su interes za gradnju još lani iskazale najveće kompanije u Hrvatskoj.

Strani investitori
Perislav Zrilić, direktor zadarskog Poduzetničkog inkubatora kojem su povjereni poslovi pripreme zone, ističe da su još krajem 2007. godine pozvali potencijalne investitore za predaju pisma namjere za dolazak u zonu. “Odazvalo ih se oko 400 i njihovi zahtjevi za kupnju zemljišta bili su veći od onog čime raspolažemo. Javile su se doista renomirane tvrtke od Agrokora i Podravke do Vindije, ali i zadarski brodograditelji, prerađivači riba, proizvođači sladoleda, elektronike. Prvih 315 potencijalnih investitora zanimalo se za više od 5,2 milijuna četvornih metara na kojem bi gradili industrijske pogone, distributivne centre kao i sportsko-rekreativne objekte. Poziv je bio upućen radi ispitivanja potreba i interesa ulagača s područja Zadra i Zadarske županije, što ne znači da ne priželjkujemo kao i ostali dovesti svjetske brendove. Istina, razgovarao sam i s poslovnim partnerima koji rade s Ikeom, ali jače ćemo krenuti u potragu za investitorima preko naših veleposlanstava u svijetu tek onda kad budemo mogli prodavati parcele”, kaže Zrilić. U zonu će biti potrebno uložiti nekoliko stotina milijuna kuna za infrastrukturu, a bit će podijeljena na parcele i do 15.000 četvornih metara, s tim da najmanja ima oko 2000 četvornih metara. Agrokor se zanima, kaže Zrilić, za velike površine, što ne čudi jer na Zadarskom području ima tvornicu za preradu soje. Vindiju i Podravku zona zanima vjerojatno zato što je zadarsko zaleđe bilo poznato po razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji, dok ima i jedna hrvatsko-slovenka tvrtka koja bi proizvodila elektroniku. Zrilić ipak procjenjuje kako bi se prijenos vlasništva nad zemljištem po prihvatljivoj cijeni mogao obaviti do kraja godine. Poslovni dnevnik uputio je upit Hrvatskim šumama koje su odgovorile kako se to zadarsko zemljište još vodi kao šumsko zemljište i obuhvaćeno je šumsko-gospodarskom osnovom te nisu zaprimili zahtjev o postupku izdvajanja. Zrilića to ne iznenađuje te tumači da su usvajanjem konačnog prijedloga UPU gospodarske zone Crno, stečeni uvjeti da se cijela procedura ubrza i nadležne institucije dogovore kako prenijeti vlasništvo. Gradnja gospodarske zone bit će podijeljena u nekoliko etapa i prvo bi se gradilo uz cestu D-8 i prema Babindubu, a nakon toga prema unutrašnjosti. Nove investicije smanjit će nezaposlenost u županiji prema okvirnim procjenama i do 60 posto, a očekivani direktni i indirektni prihodi od poslovanja u zoni Crno punit će gradski proračun u iznosu do 30 posto.

Smanjenje nezaposlenosti
Najbrži rast prihoda zadarska industrija lani je ostvarila u građevinarstvu (28,1 posto u odnosu na 2006.) i u ribarstvu (27 posto). Posebno ohrabljuje činjenica, stoji u analizi HGK Županijske komore Zadar, da je prerađivačka industrija nastavila ostvarivati povećanje prihoda, i to 14,2 posto. Nadalje, Trgovački sud u Zadru neprekidno bilježi povećanje trgovačkih društava koji svoj kapital povećavaju u novcu. Samo lani osnovano je 413 tvrtki. Dok je na području županije u 2000. godini bilo registrirano 15,5 tisuća nezaposlenih osoba, sada ih je oko 10.000. Gospodarstvo očekuje znatna sredstva od europskih fondova pa stoga, prema informacijama Razvojne agencije Zadarske županije, radi što efikasnijeg povlačenja raspoloživih sredstava u Agenciji formiraju bazu projektnih ideja, uspostavljaju mrežu partnerstva s domaćim i stranim partnerima te kontinuirano prate tijek otvaranja natječaja na koje se mogu prijaviti Razvojna agencija ili jedinice lokalne samouprave. Prema najavama, intenzivnije otvaranje natječaja kroz koje će Zadarska županija moći prijavljivati projekte očekuje se krajem ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close