U Brodotrogiru porinut tanker vrijedan 45 miljuna dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 15:46
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U Brodotrogiru je u ponedjeljak porinut tanker za prijevoz kemijskih proizvoda, vrijedan više od 45 milijuna dolara, izgrađen za Trogir Maritime, tvrtku u stopostotnom vlasništvu Brodotrogira, koja će taj brod iznajmljivati.

U Brodotrogiru je u ponedjeljak porinut tanker za prijevoz kemijskih proizvoda, vrijedan više od 45 milijuna dolara, izgrađen za Trogir Maritime, tvrtku u stopostotnom vlasništvu Brodotrogira, koja će taj brod iznajmljivati.

Ovoj je prvo porinuće jednog tankera u Brodotrogiru nakon što je to brodogradilište privatizirano u travnju 2013. godine, a ujedno je danas položena kobilica za izgradnju još jednog takvog tankera.

Svečanosti porinuća nazočio je i predsjednik Vlade Zoran Milanović koji je istaknuo kako je brodogradnja u istočnim zemljama nakon ulaska u Europsku uniju uglavnom propala, a u Hrvatskoj ne samo Brodotrogir, nego i Uljanik i Brodosplit i dalje grade i gradit će brodove.

"Bez brodova i bez mora Hrvatska nije Hrvatska", istaknuo je Milanović u kratkom govoru poželjevši sretan Božić i Novu godinu.

U izjavi novinarima premijer Milanović je istaknuo kako su se brodovi u Hrvatskoj ranije gradili uz gubitke koje su namirivali porezni obveznici.

"Ovo je brod na kojem će investitor i brodar zaraditi", naglasio je napominjući kako je danas porinuti brod dobra vijest za hrvatsko brodogradnju.

"U Uljaniku se grade najsloženije brodovi na kojima se najviše zarađuje po toni i kakvi se grade samo na jednom ili dva mjesta u svijetu i vjerujem da će i Brodotrogir uhvatiti taj korak", istaknuo je Milanović. Podsjetio je kako će Brodosplit graditi brodove za Hrvatsku obalnu stražu što je, istaknuo je, kvalitativan iskorak hrvatske brodogradnje.

Član Uprave Brodotrogira Danko Končar kazao je kako se današnjim porinućem prvog tankera nakon privatizacije tog brodogradilišta nastavlja tradicija gradnje brodova u Trogiru.

"Porinuće ovog broda je znak početka jednog novog vremena u Brodotrogiru, odnosno u brodograđevnoj industriji", rekao je Končar.

Naveo je i da će danas porinuti tanker trošiti 25 posto manje goriva nego slični tankeri na svjetskom brodarskom tržištu. Također je rekao kako Brodotrogir trenutačno ima više od 1.000 zaposlenih.

Ugovorom iz travnja 2013. godine o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira tvrtki Kermas energija poduzetnika Danka Končara utvrđeno je da Vlada, uz otpis potraživanja nastalih preuzimanjem kredita za koje su izdana državna jamstva, dodatno snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 380 milijuna kuna.

Končar pak, po tom ugovoru, mora za restrukturiranje ukupno isplatiti 2,04 milijarde kuna do završetka roka restrukturiranja, 1. srpnja 2018. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Možete li konvertirati “miljuna” u milijuna pa da mi koji smo pismeni skužimo? Hvala!

New Report

Close