U 20 godina potražnja za uredima past će 10 posto

Autor: Vladimir Nišević , 26. travanj 2012. u 22:00

Nada za ‘developere’ je nova generacija Y, koja za sebe traži drukčiji, otvoreniji i veći radni prostor

Smanjenje broja radno sposobnih ljudi u Europi znatno će utjecati na potražnju za uredskim prostorom. Uz pad potražnje mijenjat će se i arhitektura uredskih prostora, a povećana migracija radno sposobne populacije dodatno će opteretiti “developere”, zaključci su velike studije koju je Colliers international objavio u ožujku ove godine. Polazeći od trendova koje pokreće tzv, generacija Y, ali i od toga se broj stanovnika u Europi smanjuje, Colliers donosi i neke preporuke za “develepore” koji bi trebali pomoći u dugoročnom planiranju kako, gdje i kako graditi i planirati nove uredske zgrade. Tako će prema Colliersu smanjenje populacije u Europi u idućih 20 godina dovesti do pada potražnje za uredskim prostorima od 10 posto, a do 2050. to smanjenje iznosit će još dodatnih 10 posto. Naime, prema predviđanjima Ujedinjenih naroda, od 2030. do 2050. godine radna snaga u populaciji od 20 do 40 godina starosti smanjit će se za 45 milijuna ljudi. Dok će populacija od 65 i više godina porasti za 45 milijuna ljudi. Dodatni pritisak na “developere” izvršit će generacija Y koja se u puno većoj mjeri služi internetom i sklonija je radu od kuće. Naime, već sada više od 80 posto generacije Y koristi se internetom (u odnosu na generaciju svojih očeva u kojoj se internetom koristilo 60 posto ljudi), a 89 posto tvrtki odgovorilo je na njihove zahtjeve i dopustilo rad od kuće barem u nekom obliku. Također 36 posto poslodavaca već danas koristi tzv. satelitske urede, tj. pristup internetu kombiniran s računarstvom u oblacima.

Mini uredi u Francuskoj
Primjer je francuska tvrtka Regus koja je u dogovoru s državnom željeznicom na 3000 željezničkih postaja otvorila svoje “mini urede” u koje zaposlenici mogu ušetati i obaviti nužne poslove, tvrtka u ovom trenutku pregovara i s drugim željezničkim kompanijama u Europi kako bi na razini EU primijenila isti model. I prema istraživanju IDC-a, broj mobilnih radnika u 2010. godini premašio je milijardu na svjetskoj razini, a predviđa se stabilan godišnji rast ove populacije od 6 posto. Tako se očekuje miješanje virtualnog i klasičnog radnog prostora i potpuna promjena arhitekture ureda. Ovaj trend pred poslodavce, ali i “developere” stavlja potrebu za postojanom internetskom infrastrukturom na bilo kojemu mjestu te smanjenje troška IT tehnologije. Kako će se populacijski trendovi odraziti na pojedina tržišta u idućih 20 godina? Prema Colliersovoj analizi, broj ureda u zapadnoj Europi (posebice na sjeveru) mogao bi ostati približno isti, i to iz više razloga. Ipak, prvi je razlog zahtjev generacije Y za “malo više” osobnog prostora u uredu u odnosu na prethodnu generaciju. Međutim, broj i veličina uredskih prostora mogla bi biti smanjena u istočnoj Europi zbog veće smrtnosti kao i manjeg rasta populacije. Najveći udarac istočnoj Europi ipak će zadati migracija stanovnika pa se očekuje pad broja radno sposobnih u idućih 20 godina od 13,9 posto, što je znatno više od europskog prosjeka od 10 posto.

Uređenje interijera
Promjene se očekuju i u prostornoj arhitekturi pa će tako prema projektantskoj kući Arcadis klasične urede iz 1990-ih, koji su imali strogo odvojene urede i prostore, zamijeniti puno otvorenija arhitektura. Naime, genercija Y na poslu traži i zabavu te otvorene prostore za druženje. Na promjenu izgleda uredskog prostora uvelike je utjecala i pojava ravnih ekrana koji su omogućili manje stolove, a dolazak laptopa i tableta mijenja tu arhitekturu još jedanput. Novi pristup uređenju interijera ureda zahtijeva puno više zajedničkog prostora, ali zanimljiv je podatak da ipak i moderni uredski djelatnici traže prostor za sebe. Tako je 70 posto predstavnika generacije Y ipak odgovorilo kako želi vlastiti stol umjesto dijeljenja prostora. Prema procjeni stručnjaka, taj osobni prostor trebao bi iznositi najmanje 12 četvornih metara, što donekle zahtjev za uredskim prostorima prema broju zaposlenika drži na stabilnoj brojci koja se već dugo nije mijenjala. Brojke iz 1990-ih iznosile su 9 četvornih metara po zaposleniku.

Povećanje prostora
Gledano globalno, iako se očekuju smanjenje zaposlenika u uredima u idućih 20 godina od 25 posto, razlika između 9 četvornih metara i 12 četvornih metara po zaposleniku mogla bi ići u prilog “developerima” koji u tom slučaju ipak mogu graditi urede slične veličine kao i do sada. U prilog “developerima” ići će i to što sve više prostora u poslovanju tvrtki zauzimaju serveri i ostala IT oprema. Iako je riječ o često dislociranom i iznajmljenom prostoru, i dalje je nužan.




Komentirajte prvi

New Report

Close