Tvrtki Enerkon nagrada ‘Hrvoje Požar’

Autor: Darko Bičak , 02. srpanj 2009. u 22:00

Nagrada se dodjeljuje tvrtkama za realizirani energetski projekt

Zagrebačka tvrtka Enerkon dobitnik je ovogodišnje nagrade “Hrvoje Požar” koju tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko energetsko društvo (HED) za projekt racionalnoga gospodarenja energijom.

Enerkon je nagrađen za realizaciju kongregacijskog postrojenja u Gavriloviću koje se bazira na plinskim motorima. Predsjednik HED-a Goran Granić dodijelio je na svečanosti, koja se u četvrtak održala u palači HAZU-a u Zagrebu, nagradu i Srećku Švaiću sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje za stručni i znanstveni doprinos energetici. Švaić je nagrađen za svoj doprinos popularizaciji obnovljivih izvora energije jer je uspostavio kolegij Obnovljivi izvori energije te istovrsni laboratorij na svom fakultetu. Za popularizaciju energetike nagrađeni su Splitsko-dalmatinska županija te Zavodi za prostorno uređenje Primorsko-goranske i Zadarsko-kninske županije. Granić je istaknuo važnost Požarevih energetskih i elektomagnetskih proračuna za današnju Hrvatsku. “Žalosno je da se danas, kada su informatičke mogućnosti nemjerljivo veće, zanemaruje osnovni postulat energetskih proračuna koje je postavio Hrvoje Požar prije 50-ak godina. Sada se objektivno mogu provesti znatno zahtjevniji proračuni nego u vrijeme kad je Požar živio i radio”, kazao je na dodjeli nagrada Goran Granić, inače aktualni ravnatelj Instituta koji nosi ime slavnog energetičara Hrvoja Požara. Granić je kazao da je potrebno napraviti energetsko planiranje najkraće do 2050. godine kako bi se sagledale sve možebitne promjene koje utječu na energetiku ili ona na njih.

Ukratko

Energetski stručnjak
Hrvoje Požar bio je jedan od najvećih energetskih stručnjaka na ovim prostorima. Rođen je 1916. u Kninu, a doktorat je stekao 1955. u Zagrebu. Do svoje smrti 1991. obavljao je dužnost glavnog tajnika HAZU.

Komentirajte prvi

New Report

Close