Tvrtka Spin Valis investira 21 milijun eura u preradu biomase

Autor: Biserka Ranogajec , 18. ožujak 2008. u 06:30

Fond za zaštitu okoliša sufinancira 27,5 milijuna kuna za 20 projekata korištenja biomase

Koliko smo informirani, u Hrvatskoj za sada još nema sagrađenog kogeneracijskog postrojenja (postrojenja za dobivanje energije iz sekundarne sirovine) sličnog tipa i veličine kao što će biti naše. Želimo naglasiti da Spin Valis za projekt kogeneracijskog postrojenja snage do 5 MW u Požegi investira u najmoderniju tehnologiju i opremu koja ukupno iznosi oko 21 milijun eura i najveća je u gospodarstvu naše županije. Naglasio je to Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa nakon što je u suradnji s HGK-ŽK Požega organizirao stručni skup o temi obnovljivih izvora energije. Jelčić, nadalje podsjeća da je kogeneracija udružena proizvodnja električne i toplinske energije koja se dobiva proizvodnjom iz obnovljivih izvora energije, a to znači u njihovu slučaju iz drvnog otpada i biomase. Na području Požeško-slavonske županije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji sufinancira takve projekte dao je zaključno s prošlom godinom samo Tofradu d.o.o. iz Pleternice zajam od 1,7 milijuna kuna za kotlovnicu na biomasu 5 MW. Spin Valis, tvornica namještaja, piljene građe i elemenata neprekidno posluje od 1950. godine, a kako se nalazi u srcu Slavonije koja je bogata drvetom, poznatom slavonskom hrastovinom, ali i bukvom, oduvijek i koriste ove sirovine. Reprezentativni proizvodi tvrtke danas su hrastove i bukove masivne sjedeće garniture, komode, stolići, blagovaonički stolovi itd. Moderna tehnologija te konstantno ulaganje u postojeću infrastrukturu omogućuje im dobru proizvodnju i prodaju što je rezultiralo i ovim projektom izgradnje kogeneracijskog potrojenja, koje će koristiti godišnje 60 tisuća tona otpada od drva, polovicu vlastitog, a polovica bi se kupovala od Hrvatskih šuma. Postrojenje može raditi 30 godina, i to neprekidno 365 dana u godini. Ove godine neće biti pušteno u pogon jer “od narudžbe do isporuke turbina i kotlova treba minimalno 18 mjeseci, a mi nismo došli do te faze jer nemamo kompletiranu dokumentaciju”, rekao je Jelčić.

Putem ugovora Spin Valis bi u cijelosti prodavao električnu energiju u HEP mrežu uz korištenje svih poticaja i subvencija koji su zakonom uređeni i na snazi od 1. srpnja 2007. godine. Jelčić kaže: “Dobivenu toplinsku energiju iz kogeneracije bi upotrebljavali u tehnološkim procesima grijanja i hlađenje prvenstveno za vlastite potrebe unutar Spin Valisa d.d. i Valis Fagusa d.o.o., a višak bi prodavali korisnicima u Požegi.” Stoga je upravo organiziran stručni skup da bi se poduzetnici, lokalna uprava i samouprava te institucije i šira javnost upoznali s ovim, ali i sličnim projektima. Mr. Marija Ščulac-Domac, voditelj i koordinator projekata i programa energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, govorila je, primjerice, o mogućnostima financiranja i poticajima za takve projekte, dok je Zoran Baus iz Siemensa pripremio referat o mogućnostima sudjelovanja u programima EU. Siemens, naime, priprema s Elektrotehničkim fakultetom u Osijeku, projekte o naprednim tehnologijama za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, zatim projekte za nove tehnologije iz područja ekologije te poljoprivrede, odnosno proizvodnje sušenog voća i povrća. Baus tumači da Siemens priprema elaborate i prijave za zainteresirane tvrtke sve do ishođenja financijskih sredstava. Dodaje kako kompanija ima u realizaciji dva projekta, a od kojih je jedan iz programa TEMPUS za edukaciju studenata i inženjera elektrotehničke struke iz gospodarstva. Ukratko, na prošlotjednom predavanju “Obnovljivi izvori energije” bili su pozvani svi oni koji su uključeni na direktan ili indirektan način u ovaj projekt te potencijalni korisnici.

Projekti korištenja biomase u tijeku

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 27,5 milijuna kuna 20 projekata od čega se tri odnose na proizvodnju biodizela
Projekte proizvodnje peleta ima pet tvrtki i gradova
Projekata centralizirane toplinske sustave s kotlovima na biomasu također je 5, a vode ih Hrvatske šume Zagreb s lokacijom u Gospiću, Grad Čabar te općine Fužine, Vojnić i Žakanje
U području kogeneracijskih postrojenja i kotlovnica na biomasu Fond sufinancira zasada 7 projekata

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ja sam pokušao nešto pokrenuti prije nekoliko godina po tome pitanju, našao moguće zainteresirane strane, ali sve je zapelo na-politici.
Valjda će Spin Valisu uspjeti nešto poći za rukom?

Konačno da se netko u Požegi to sjetio napraviti. Dotrajale gradske toplane samo troše plin za zagrijavanje, a postoji mogućnost kogeneracije, tj. energija se može iskoristiti dva puta. Prvi je za proizvodnju električne energije, a otpadnom toplinom se mogu zagrijavati stanovi, ondosno industrijski procesi po potrebi (kao npr. u Zvečevu).

a gdje su tu inženjeri strojarske struke, kojima je to uža oblast.
hrvatski strojari rade uspješne projekte u cijeloj regiji, a kod kuće se ne mogu baviti svojom strukom.
valjda su potpuno zanemarili ključni faktor – lobiranje.

New Report

Close