Tvrtka Same Deutz-Fahr Žetilica očekuje prihod od 55 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 21. studeni 2012. u 22:00
L. Bussolati, F. Carozza i V. Matijašić/PIX

Više od 95 posto ovogodišnje proizvodnje od ukupno 350 skupocjenih kombajna iz pogona u Županji će se plasirati diljem Europe i svijeta.

Same Deutz-Fahre (SDF) je jedna od najvećih europskih tvornica trakotra i kombajna, a u njihovom pogonu u Županji se proizvede više od polovica kombajna koje tvrtka plasira na svjetsko tržište, rečeno je u srijedu prilikom otvaranja novog regionalnog ureda SDF-a u Zagrebu.

Talijanska investicija
Naime, u nekadašnjem pogonu Đuro Đakovića, kojeg je 2005. preuzela talijanska industrijska grupacija i u njega investirala 30-ak milijuna eura, lani je proizvedeno 262 od ukupno 475 SDF-ovih kombajna. Kako pojašnjava Vlado Matijašić, direktor SDF-a za jugoistočnu Europu (SEE), hrvatsko tržište godišnje apsorbira 20-ak kombajna dok sve ostalo završi u izvozu. Same Deutz-Fahr Žetelica u Županji zapošljava 300 ljudi, te 70-ak sezonaca kada to poslovni proces zahtijeva. Prihod joj je lani iznosio 40 milijuna eura, što bi ove godine trebalo porasti na 55 milijuna. Iz SDF-a najavljuju da bi ove godine iz Županje moglo biti isporučeno 350 kombajna, a tijekom 2013. i 450 njih. Kako je riječ o vrlo vrijednim strojevima, koji imaju neto vrijednost između 150 i 200 tisuća eura, u Županji naglašavaju da je, usprkos izostanku državnih poticaja, njihova godišnja produktivnost na razini jednog hrvatskog brodogradilišta. "Ukupna prodaja SDF-a u regiji SEE je lani bila 38 milijuna eura, a očekivanja za ovu godinu su na razini od 40 milijuna. Od toga na prodaju u Hrvatskoj, uključujući traktore i kombajne, otpada oko pet milijuna eura", kazao je Matijašić. Projekcije su da bi naredne godine prihod od prodaje trebao dostići 42 milijuna eura, u 2014. oko 48 milijuna, a tijekom 2015. godine i 60 milijuna eura.

Izvaneuropsko tržište
Lodovico Bussolati, glavni izvršni direktor SDF grupe, istaknuo je važnost njihove tvornice u Županji, koja je dio mreže od osam pogona diljem svijeta. Pojasnio je da Same Deutz-Fahr ima snažnu poziciju u Europi, no da se u narednim godinama žele ozbiljnije nametnuti u ostatku svijeta. Zbog toga je velik dio njihovih ulaganja u razdoblju 2011.-2015., teških ukupno 242 milijuna eura, usmjereno prema zemljama skupine BRIC, prije svega Rusiju, Kinu i Indiju gdje su otvorene nove tvornice. Bussolati je najavio da SDF želi do 2015. godine držati 15 posto tržišta traktora u EU. Ambicije su veće po pitanju kombajna za žito i vinarstvo/maslinarstvo, te uključuju prizvodnju 650 kombajna godišnje. Istodobno je plan da se barem 25 posto ukupnog prihoda, koji je lani iznosio 1,2 milijarde eura, ostvaruje izvan Unijina tržišta.Grupa je lani imala neto dobit od 30 milijuna eura dok je plan za ovu godinu 50 milijuna. S obzirom da je u 2010. zabilježen gubitak od 12 milijuna eura, vidljivo je poboljšanje poslovanja, a što je vezano uz oporavak EU tržišta. U SEE regiji SDF drži 13,6 posto tržišta traktora, a plan je da se do kraja godine taj udio popne na 15 posto. Iz tvrtke ističu da u svakoj od devet zemalja SEE regije drže poziciju unutar Top 3 isporučitelja traktora.

Središte regije
Hrvatska je sjedište SDF-ove SEE regije koja, osim naše zemlje, okuplja još Sloveniju, BiH, Srbiju, Makedoniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku te Grčku. Jedini pogon ove talijanske grupacije, sa sjedištem u Trevigliu u Lombardiji, u blizini Bergama, je upravo u Županji. Osim toga, SDF ima pogone u Trevigliu, u njemačkom Lauingenu, francuskom Chateaubernardu, ruskoj Moskvii, turskoj Bandirmi, kineskoj Linyi te indijskom Ranipetu. Kombajni se pak proizvode u Hrvatskoj i u Francuskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close