Tvornica Voće Royala vrijedna 29 mil. kuna

Autor: Ivana Barišić , 06. ožujak 2008. u 06:30

U đurđenovačkom pogonu se proizvode voće, kompoti, džemovi i pekmezi

Dok domaća proizvodnja voća ne zadovoljava ni 50 posto hrvatskih potreba, a izvoz je u tome segmentu gotovo izostao, posebice na tržištima zapadnoeuropskih zemalja, tvrtka Voće Royal d.o.o. Zagreb, koja je u Đurđenovcu otvorila proizvodni pogon prije četiri godine, čak 95 posto svoje proizvodnje uspijeva plasirati isključivo u inozemstvo. Proizvodi su im traženi u Australiji, Kanadi, Nizozemskoj i Njemačkoj. Postali su prepoznatljivi kao tvrtka koja radi robne marke za trgovačke lance prisutne u navedenim državama. Samo u protekle četiri godine Voće Royal d.o.o. u svoj proizvodni objekt u Đurđenovcu investirao je oko 29 milijuna kuna. Zapošljavaju 50 radnika, ali kroz realizaciju zacrtanoga plana njihov bi se broj trebao udvostručiti, a u sezoni i višestruko povećati. Tijekom ove godine planiraju certificirati proizvodni pogon prema najvišim europskim i svjetskim standardima zbog čega će obaviti dodatna ulaganja od oko 300.000 eura u ventilaciju, infrastrukturu i zbrinjavanje otpadnih voda. “U suradnji s kooperantima krećemo u projekt podizanja novih nasada, posebice voća kojega na tržištu najviše nedostaje. Pri tome mislimo na višnje, šljive, maline, kupine i jagode. Zbog toga u idućem periodu planiramo podići oko 200 hektara novih nasada na području Slavonije, u okolici Đurđenovca. Istovremeno planiramo izgraditi hladnjaču za pripremu i skladištenje sirovine za proizvodnju. Na taj ćemo način osigurati dio vlastite svježe sirovine za preradu”, ističe vlasnica i direktorica tvrtke Tatjana Klarić-Jurković. Sada se u đurđenovačkom pogonu proizvodi voće u vlastitom soku, kompoti, džemovi, marmelade i pekmezi. Godišnji kapacitet linije za proizvodnju visokokvalitetnih džemova penje se na 3000 do 4000 tona dok se na liniji za preradu voća u vlastitom soku, odnosno proizvodnju kompota, a koja može raditi tijekom cijele godine, ovisno o vrsti voća, može proizvesti od 3 do 4 tone po satu. Sam rad odvija se u dvije smjene.

“Za smještaj pogona u Đurđenovcu odlučili smo se iz više razloga. Ovo je, prije svega, dobra pozicija za razvoj sirovinske baze jer je zemljište u okolici kvalitetno. Troškovi proizvodnje su manji nego li u Zagrebu, a i geostrateški smo na sjecištu pravaca između Bosne i Herecegovine, Mađarske te Srbije”, objašnjava Klarić-Jurković dodajući kako u Europi vlada velika potražnja za kvalitetnom hranom. Ovoj hrvatskoj tvrtki najveći problem je nedovoljna sirovinska baza za čije je širenje potrebno poljoprivredno zemljište koje bi trebali dobiti u koncesiju. Mrežu svojih kooperanata planiraju educirati prema najvećim europskim standardima, a stranci za koje proizvode pomoći će im prenjošenjem svojega know-how sistema. Inače, tvrtka Voće Royal d.o.o., koja je osnovana još sredinom 2002. godine, svoju proizvodnju 2006. zaključila je ukupnim prihodom od 15,5 milijuna kuna, dok se lani ta brojka popela na 26 milijuna kuna. U upravi očekuju kako će i konac ove godine dočekati barem s istim prihodom kao prošle godine.

Ukupno 91.408 stabala višnje

Na području Osječko-baranjske županije, kojoj teritorijalno pripada i Općina Đurđenovac, prema podacima iznesenim u brošuri “Županija u brojkama 2007.”, tijekom 2006. godini imala je ukupno 91.408 zasađenih stabala višnje od čega je dobiveno ukupno 995 tona toga proizvoda, dok su u istom razdoblju bila zasađena 502.132 stabla šljive koja su dala 9891 tonu toga proizvoda. Podataka za maline, kupine i jagode za 2006. i 2007. nije bilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close