TTK planira pumpama navodniti cijelu Slavoniju

Autor: Miho Dobrašin , 10. prosinac 2009. u 22:00

Nove pumpe namijenjene su malim i srednjim poduzetnicima koji teško dolaze do često presksupe vode

Tvornica turbina Karlovac (TTK) otkupila je patent za pumpe za navodnjavanje koje bi nakon pokretanja serijske proizvodnje, sredinom iduće godine, mogle biti plasirane na domaćem i stranim tržištima. Riječ je o inovativnim, tzv. uzgonskim pumpama, kojima za razliku od postojećih nije potrebno radno ulje što bi korisnicima donijelo velike uštede, te bi sa dubine od preko sto metara mogle crpiti vodu u sušnim područjima.„Imamo velika očekivanja od ovih pumpi“, naglašava Ivica Mikšić, direktor TTK-a, dodajući kako se trenutno radi ispitni model nakon čega bi trebala krenuti proizvodnja.

Voda za farme
Planiranu količinu i tržišnu cijenu u TTK-a za sada ne otkrivaju, međutim neslužbeno doznajemo kako je ambicija u kratkom roku pokriti čitavu Slavoniju. Nove pumpe namijenjene su prvenstveno malim i srednjim gospodarstvima koja nemaju pristup vodi ili do nje teško i skupo dolaze. Ovime bi se osigurala voda za stočne farme, poljodjelstvo, ribogojilišta i bazene za kupanje.Izumitelj Branko Tokić, objašnjava da njegov patent, korišten kao kompresor, potiskuje zrak koji na bazi uzgona izbacuje vodu na površinu. Ova tehnologija do sada nije bila učinkovita, jer su postojeći kompresori skupi, preglomazni, zahtijevaju velike količine ulja za podmazivanje i vrlo su problematični za održavanje. Kod ovog izuma se tlačna površina rotora odvaljuje od tlačne površine statora, te se na taj način izbjegava trenje, a time i potreba za podmazivanjem. Kao inženjer s bogatim radnim iskustvom i u inozemstvu, Tokić se upoznao s najrazličitijim metodama iskorištavanja vodnog potencijala. „Vjerujem da će ova inicijativa učiniti našu poljoprivredu efikasnijom i tako pokrenuti hrvatsko gospodarstvo“, naglašava Tokić. Akademik Vladimir Stipetić upozorava kako poljoprivreda desetljećima zaostaje u primjeni novih tehnologija. “Poljoprivreda bi mogla biti komparativna prednost Hrvatske ako se potakne navodnjavanje”, ističe.

Inovacije u poljoprivredi
U Hrvatskoj se navodnjava oko 11.000 hektara, odnosno svega 1 posto obradivih površina po čemu smo na samom dnu među mediteranskim zemljama. “Želimo li iskoristiti naše poljoprivredno bogatstvo u zemljištu i vodama, neophodno je izgraditi novu investicijsku politiku prema poljoprivredi”, poručuje Stipetić.

Primjena

Od prehrane do industrije
Patent je zaštićen kao kompresor, pumpa i vakum-pumpa. Pored kompresora za rad uzgonske pumpe, ovaj je patent primjenjiv u prehrambenoj industriji, kao vakumpumpa za sušenje mesa i mesnih proizvoda, voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda i sl. Najšira primjena ovog patenta uključuje i dizalicu topline, očekuju se u grijanju stambenih objekata, što bi isključilo plin i druge zagađivače okoline.

Komentari (2)
Pogledajte sve

hvala bogu da je jedan od nasih patenata ostao u Hrvatskoj

Prva liga! Nadam se da ce se ostvariti! Imamo pametne i sposobne ljude, samo im treba dati priliku!

New Report

Close