Trgovina Agrokora u srpnju s petinu većim prihodom

Autor: Jadranka Dozan , 13. rujan 2017. u 14:01
Predsjednik uprave Konzuma Slavko Ledić i povjerenik Agrokora Ante Ramljak/T. Miletić/PIXSELL

Konzumu prihod na 5,2 mlrd. kn, u srpnju negativnu EBITDA-u smanjio za 48 mil. kuna.

Pokazatelji poslovanja Agrokorovih kompanija s krajem srpnja su se poboljšali u odnosu na polugodišnji skor, iako je i utjecaj proljetne eskalacije krize koncerna u većini poslovnih segmenata i dalje ipak vidljiv.

Maloprodaja i veleprodaja u sedam mjeseci su dosegnuli 8,8 milijardi kuna prihoda, a operativni rezultat mjeren EBITDA-om je od polugodišnjih minus 234 milijuna došao na -203 milijuna. Samo u srpnju u malo- i veleprodaji  ostvareno je 1,5 mlrd. kuna prihoda, što je oko 250 milijuna  ili 20% više nego u lipnju.  U ukupnom 7-mjesečnom prihodu te poslovne grupe Konzum je participirao gotovo 60 posto, odnosno nepunih 5,2 mlrd. kuna, a srpanj je tom rezultatu pridonio s 960 mil. kuna prihoda.

U tih je mjesec dana i još uvijek negativna EBITDA Konzuma znatno smanjena, sa -75 na -27 milijuna. To ujedno znači da u ostatku trgovačkog biznisa Agrokora u tom pogledu srpanj nije pokazao poboljšanje, a to je osim sa specifičnostima  veleprodajnog biznisa povezano i s likvidnosnim problemima koji su se na Konzum BiH prelili s vremenskim pomakom.

Nasuprot maloprodaji i veleprodaji, za poslovnu grupu Prehrana (Jamnica, Ledo, Zvijezda, PIK Vrbovec, Roto dinamic) turistička je sezona samo dodatno podigla pozitivan operativni rezultat. Nakon polugodišnjih 521 milijun kuna EBITDA-e, s krajem srpnja su dohvatile 757 milijuna. Kompanije iz te grupe u srpnju su ostvarile više od milijardu kn prihoda, čime je 7-mjesečni premašio pet milijardi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close