Trentonove delicije od maslina i ribe idu do Malezije i Japana

Autor: Darko Bičak , 24. listopad 2014. u 11:54
Lada Karninčić, članica Uprave i suvlasnica splitske tvrtke Trentnon koja proizvodi maslinovo ulje i prerađuje ribu/Ivo Čagalj/PIXELL

Splitska tvrtka, članica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, je u velikom izvoznom zamahu.

Prehrambena tvrtka Trenton bazira svoju poziciju na tržištu na proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane koja potječe iz dalmatinsko – mediteranske gastronomske baštine upotrebljavajući isključivo prirodne sastojke. Taj model ih je doveo do 60-ak zaposlenih i 50-ak milijuna kuna prihoda godišnje. Kako pojašnjava Lada Karninčić, suvlasnica i članica Uprave Trentona, u toj tvrtki spajaju tradicijsko sa zdravim i ukusnim. 

 

3000četvornih

metara veličina je novog pogna Trentona u Gizdavcu

Riblja pašteta
"U kategoriji maslinovih ulja i maslina Trenton je lider na tržištu, međutim, sve više postaje sinonim za kvalitetne riblje paštete. Već smo poznati po ribljoj pašteti Bakalar bianco za koju smo dobili mnoge nagrade i priznanja. Nedavno smo lansirali novu riblju paštetu s jadranskim kozicama i potražnja raste progresivno jer su je potrošači prepoznali", kaže Karninčić. U Trentonu su zadovoljni prisustvom na tržištu i ističu da se njihovi brendovi mogu naći u gotovo svim prodajnim lancima, a do potpune nazočnosti im nedostaju još dva trgovačka centra u kojima ih još nema. Iako nije usko vezana uz turizam, i ovu splitsku tvrtku muči problem sa sezonalnošću posla.

"Naša tvrtka prerađuje poljoprivredne proizvode. Masline se beru jednom godišnje, inćuni se love u ljetnim mjesecima itd, te je potrebno angažirati razmjerno velika sredstva u otkupu kako bi se osigurala sirovina i mogla zadržati optimalna cijena. Povrat je u pravilu više mjeseci te bi nam jeftiniji novac bio neophodan. Poslovne banke na žalost nemaju sluha a procedura dobivanja kredita sa subvencioniranom kamatom preko poslovne banke od HBOR-a je dugotrajna", žali se članica Uprave Trentona. Dodaje da im problem predstavljaju i visoki rabati trgovačkih kuća što kumulativno s PDV-om generira visoku cijenu proizvoda. To kao posljedicu ima pritisak na proizvođačevu prodajnu cijenu u kojoj ostaje premalo mjesta za razvoj. Kriza u okruženju i neurednost u provođenju zakona također ovoj splitskoj tvrtki otežavaju i poskupljuju poslovanje.

"U poslovnoj zoni gdje smo sagradili pogon nije bilo nikakve infrastrukture jer od dvanaestak poduzetnika koji su tu kupili zemlju, gradili smo samo mi. Sve je trajalo duže i bilo puno skuplje od planiranog. Još uvijek nema kanalizacije te otpadne vode odvozimo svaki drugi dan", kaže Lada Karninčić. Iz Trentona s ponosom ističu da su bili prva tvrtka u Hrvatskoj koja je izvezla hranu u Kinu – maslinovo ulje 2006 godine. "Još surađujemo s istom kineskom tvrtkom. Izvozimo ulje i masline u zemlje u regiji te u EU, prije svega Njemačku, Švicarsku i Austriju, a počeli smo izvoziti u Madžarsku te u Slovačku gdje imamo konsignacijsko skladište. S manjim količinama smo prisutni i na dalekim tržištima Japana i Malezije. 

Izvozna tržišta
"Ulazak Hrvatske u EU otvorio nam je vrata za izvoz  u te zemlje. Svakodnevno nam se javljaju tvrtke iz Unije zainteresirane za kupnju naših proizvoda. Uz konsignacijsko skladište u Bratislavi, sada ugovaramo ekskluzivnu distribuciju za Njemačku, a izvoz u Švicarsku se udvostručio. Sa sajma Seafood Barcelona nosimo vrlo pozitivna iskustva i reakcije te planiramo usmjeriti napore za prodor u Španjolsku i ostale mediteranske zemlje", navodi Karninčić. Trenton je obiteljska tvrtka Davora i Lade Karničić koja je osnovana 1997. s djelatnošću otkupa, punjenja i distribucije maslinova ulja. Prije godinu i pol Trenton  je uselio u novi pogon u poslovnoj zoni Prisike u Gizdavcu, općina Muć gdje se na parceli od 10.000 četvornih metara nalazi pogon od 3000 kvadrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close