Traži se fleksibilan i inovativan sustav, prilagođen gospodarstvu

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2011. u 22:00

Vizija domaćega obrazovnog sustava kao motora rasta gospodarstva

Sustav obrazovanja vrlo je važan za svaku ekonomiju, posebno malu poput hrvatske, te predstavlja važnu polugu razvoja konkurentnosti društva. Ključno je stoga stalno težiti kvalitetnijem nacionalnom sustavu obrazovanja koji mora biti racionalan, fleksibilan, inovativan i dobro prilagođen potrebama gospodarstva. Takvom vizijom domaćega obrazovnog sustava kao motora rasta gospodarstva vođeni su predstavnici nove HUP – Udruge poslodavaca u obrazovanju, koji su osnivačkom skupštinom održanom 28. siječnja 2011. utemeljili 28. udrugu unutar Hrvatske udruge poslodavaca. Iako je HUP i do sada provodio brojne aktivnosti na razvoju obrazovnog sustava – od sudjelovanja u izradi pojedinih zakonodavnih rješenja do aktivnosti strateškog planiranja i razvoja unutar tijela kao što su Vijeće za obrazovanje odraslih, Vijeće za strukovno obrazovanje i Stručna radna skupina za uspostavu HKO – procijenjeno je da je nužno osnovati i udrugu unutar HUP-a koja je već sada okupila brojne ustanove iz privatnog sektora, ali i javne ustanove koje čine jedinstven hrvatski sustav obrazovanja.

Kultura učenja
Cilj je zajedničkim se naporima uključiti u procese kreiranja politike obrazovanja na svim razinama, postići kvalitetnije reguliranje odnosa u ovom sektoru te kroz relevantne teme iz područja obrazovanja i usavršavanja utjecati na promoviranje važnosti kulture učenja. Udruga želi sudjelovati, ali i preuzeti odgovornost u izgradnji konkurentnoga obrazovnog sustava za konkurentno gospodarstvo. Sadašnjim stanjem hrvatskoga obrazovnog sustava, koji u usporedbi s europskim sustavima zaostaje po gotovo svim kriterijima, ne možemo biti zadovoljni. Takvo se stanje već više godina nastoji popraviti pojedinačnim projektima i uspostavom krovnoga nacionalnog obrazovnog instrumenta – Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira. Vjerujemo da je upravo sada vrijeme u kojem treba napraviti velik iskorak u reformi sustava i stvaranju društvene klime uvažavanja i podrške obrazovanju. Udruga poslodavaca u obrazovanju ima misiju jačanja suradnje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa na partnerskoj osnovi, a predanije će se uime HUP-a uključiti i u rad Nacionalnog vijeća za obrazovanje odraslih, Vijeća za strukovno obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, razne IPA projekte koje podržavaju reforme u obrazovanju, kao i ETF, CEDEFOP i OECD radne skupine na temu obrazovanja. Uz uključivanje u postojeće kanale suradnje s institucijama, Udruga poslodavaca u obrazovanju za 2011. postavila je ambiciozne ciljeve i pripremila smjernice razvoja na kojima će djelovati.
U 2011. Udruga će aktivno nastojati postići tri cilja:
1.Zakonodavni okvir u obrazovanju staviti u funkciju razvoja obrazovnog sustava uklanjanjem štetnih barijera
2.Poreznu politiku u području obrazovanja učiniti poticajnom, a ne destimulativnom
3.Izgraditi učinkovite modele financiranja obrazovanja kao podlogu gospodarskog razvoja i konkurentnosti

Barijere
“Hrvatska udruga poslodavaca će se pokretanjem udruge poslodavaca u obrazovanju nastojati još snažnije uključiti u razvoj obrazovnog sustava, ali i stvaranje svijesti o važnosti znanja. Svjesni smo da je danas borba za ekonomski prosperitet nacija na globalnom tržištu zapravo borba sustava vrijednosti, gdje kultura rada i obrazovanja čine ključnu razliku. Upravo se zbog toga zalažemo za uklanjanje nepotrebnih zakonskih barijera u razvoju obrazovnog sustava te za raskid s praksom razmišljanja prije svega o financiranju institucija i ispravno stavljanje naglaska na zadovoljavanje afiniteta osobe koja se školuje na korist gospodarstva, ali i razvoja kvalitete obrazovnog sustava”, izjavio je prilikom pokretanja HUP UPO mr. sc. Mislav Balković, predsjednik udruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close