Transakcijski troškovi guše savršeno tržište

Autor: Tin Bašić , 20. prosinac 2010. u 22:00

Coaesov poučak govori o tome kako će u situaciji nultih transakcijskih troškova pregovaranje između dviju strana dovesti do najefikasnijeg rješenja

Transakcijski trošak glavni je razlog zašto savršeno tržište zapravo ne postoji, kazao je glavni urednik časopisa Banka Željko Ivanković tijekom predavanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Ta je teza zapravo proizašla iz Coaseova poučka.

Naime, taj poučak govori o tome kako će u situaciji nultih transakcijskih troškova pregovaranje između dviju strana dovesti do najefikasnijeg rješenja bez obzira na prvotnu distribuciju vlasništva. No ekonomska praksa opovrgava “nulte” transakcijske troškove. Ti troškovi, koje dijelom objašnjava Coaseov poučak, nisu strogo definirani, a mogu biti troškovi odvjetnika, pa čak i povjerenje, što koči razvoj. Primjerice, nesuglasice Rockwoola i lokalne zajednice bilo bi najbolje riješiti izravnim pregovorima u kojima bi, u teoriji, trebala pobijediti strana koja je efikasnija, no ne nužno i “dobra”. U tom primjeru transakcijski trošak su upravo pregovori, odnosno argumenti obiju strana zbog kojih nema dogovora. U takvim slučajevima sudovi preuzimaju ulogu onoga koji odlučuje koja strana “pobjeđuje”. Promatrajući takvu situaciju kroz Coaseov poučak, i sudovi moraju odlučiti na temelju određene argumentacije koja je ionako prisutna i u pregovorima dviju strana. Coaseov pučak teoretičari nazivaju trivijalnim, pogrešnim, čak i zlim, no nije beznačajan, kazao je Ivanković i dodao da je to najcitiraniji tekst u ekonomskoj znanosti. Čak je i Coase nakon što je napisao taj tekst izjavio kako ni sâm nije siguran koji je pravi zaključak teksta. Roland Coase će krajem prosinca ove godine navršiti stoti rođendan. Bez obzira na njegove godine, kaže Ivanković, još je vrlo aktivan u ekonomskoj znanosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close