Tommy kupuje pogon propale pivovare u Solinu radi širenja proizvodnje Bobisa

Foto: Miranda Cikotić / Pixsell Foto: Miranda Cikotić / Pixsell

Maloprodajni lider u Dalmaciji na dražbi ponudio 6 milijuna i 751 tisuću kuna za devastiranu imovinu.

Trgovačkom lancu Tommy u fokusu je jedna zanimljiva akvizicija na domaćem terenu: naime, metu predstavljaju nekretnine stečajnog dužnika tvrtke Mupera iz Solina, a Tommy je jedini zainteresirani kupac. 
Sa 191 prodajnim mjestom u cijeloj Hrvatskoj, kao i s posebnom koncentracijom u četiri dalmatinske županije, kako se nagađa u splitskim krugovima, mogući razlog nije širenje mreže trgovina, nego Bobisa, poznatog proizvodnog brenda slastica ali i pekarskih proizvoda, čiji je suvlasnik, s udjelom od 50 posto, ovaj veliki dalmatinski trgovac. Predsjednik NO-a Tommyja i vlasnik Tomislav Mamić navodno stoji iza te akvizicije, i kako neki tvrde ima velike planove za Bobis, no iz kompanije zasad nema komentara. Ipak, dosadašnjim aktivnostima potvrđuje se da Tommy želi preuzeti nekretnine propale solinske tvrtke, odnosno riječ je o proizvodno-poslovnoj zgradi s pomoćnim prostorima, kotlovnicom i tvorničkim krugom nekadašnje male pivovare Regent, s kojih bi se u tom slučaju brisale sve hipoteke. 

U ovom stečaju do sada nije bilo zainteresiranih kupaca, a otvoren je 2011. Procijenjena vrijednost imovine od strane sudskog vještaka na početni iznos od 18 milijuna kuna kasnije je zbog pada tržišta te devastiranosti pogona revidirana, i to kako doznajemo na iznos od oko 13 milijuna kuna. Međutim, na aktualnu desetu javnu dražbu, održanu na Trgovačkom sudu u Splitu uoči samog Božića, stigla je Tommyjeva ponuda u iznosu od 6 milijuna i 751 tisuću kuna, što je više od utvrđene početne cijene. Rješenje o dosudi Tommyju slijedom toga je izdano, i još se čeka da postane pravomoćno, a sve će biti ‘zavezano’ čim kupac plati navedenu cijenu. Iz nje bi se, pak, djelomično namirili prvi po redu upisani hipotekarni vjerovnici na dvije čestice, a to su Ministarstvo financija (tražbina Fonda za razvoj i zapošljavanje) te jedna fizička osoba vjerovnik iz Zagreba. 

Zanimljiva je po nekima lokacija na kojoj se nalazi imovina propale tvrtke - navodno je u susjedstvu Bobisova pogona, što ide u smjeru pretpostavke za širenje proizvodnih kapaciteta Bobisa, u skladu s kompanijskim najavama. Ulaskom u Bobis ostvarena je sinergija kroz prisutnost Bobisovih proizvoda na policama Tommyja, a rezultat je ‘skok’ njegovih prihoda u prošloj godini za oko 100 posto, tj. s 50-ak milijuna kuna na oko 100 milijuna. Tvrtka ima namjeru uskoro otvoriti novi proizvodni pogon čime bi se stvorili preduvjeti dovoljne količine i kvalitete kruha, kolača i peciva, navodi u svojem posljednjem godišnjem izvješću predsjednik Uprave Bobisa Ante Luetić te poručuje: “S obzirom na to da je strateški partner Tommy maloprodajni lider u Dalmaciji, naša je namjera uz njegovo praćenje postati vodeća pekarska industrija na istom području.”

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve