Todorić dogovorio kredit sa Sberbankom od 600 mil. eura, ‘ovo je perfektan posao za Agrokor’

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 10. travanj 2014. u 17:02
Press foto

Iznos kredita iskoristit će se prije svega za zatvaranje obveznice izdane još 2009.

Ovo je perfektan posao za Agrokor, poruka je Ivice Todorića, vlasnika i predsjednika Uprave Agrokora nakon što je potpisao kredit od 600 milijuna eura s najvećom ruskom bankom Sberbank. Agrokor je ovim ugovorom postigao dva cilja- poslao je poruku stranim i domaćim kreditorima da može dobiti daleko povoljnije uvjete financiranja od onih koji mu se nude u proteklih nekoliko godina i da je dovoljno velik da svoje poslove financira u središnjicama najvećih svjetskih banaka.

Iznos kredita koji se u kunama vrti oko 4,5 milijarde kuna iskoristit će se prije svega za zatvaranje obveznice izdane još 2009. na koju se plaća kamata od gotovo 10 posto. Isplata ulagača u obveznice dvije godine prije roka, sa sredstvima koja su gotovo upola jeftinija nego ona obveznička prema procjenama donijet će Todorićevu koncernu uštede od 30-tak milijuna eura godišnje, odnosno do 55 milijuna eura ukupno. To će znatno uljepšati bilancu Agrokora u tjednima kada finalizira preuzimanje Mercatora.

"U ovoj recesiji ovaj kredit znači veliko povjerenje i odlično će se odraziti na naše poslovanje u kratkom roku kroz smanjenje nekih troškova. Nećemo komentirati veliku akviziciju na kojoj radimo, ali mogu reći da sve ide svojim tokom", poručio je iz Moskve Todorić.

U Agrokoru kao i od početka pokušaja preuzimanja Mercatora vrijedi scilentio stampa kada je riječ o toj akviziciji, ali doznajemo da su financijski spremni i da se za zatvaranje procesa čeka dogovor 50-tak banaka i sastajanje njihovih Nadzornih odbora. Nakon akvizicije Mercatora i konsolidacije tvrtki Agrokor će postati tvrtka s prihodima koji se procjenjuju na oko sedam milijardi eura, što je iznos kojeg godišnje ostvari cijeli hrvatski turizam. Plan je u srednjem roku izaći na tržište kapitala s inicijalnom javnom ponudom.

Međutim prije nego dionice Agrokora budu ponuđene u Londonu ili sličnom financijskom središtu, Todoriću je bilo bitno istaknuti da mu je kao predstavniku hrvatskog gospodarstva velika čast potpisati ugovor u društvu jednog od najuglednijih bankara u svijetu.

Komentirajući transakciju, Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe istaknuo je da veliki ugovor s Agrokorom dokaz i jačanja suradnje između dvije države te najavio jaču aktivnost Sberbanke u cijeloj regiji. Ugovor s Agrokorom jedna je od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija Sberbank Europe, koji će isfinancirati 100 miijuna eura kredita dok će Sberbank Rusija sudjelovati s 500 milijuna eura. Suradnja Sberbanke i Agrokora neće se zadržati na financiranju. U dugom razgovoru čelnici partnerskih kompanija dogovorili su pomoć ruske banke u otvaranju tržišta Rusije za Agrokor.Todorić već ima u planu neku akviziciju na ruskom tržištu, ali nije govorio o detaljima osim da će novi projekt kojeg priprema vjerojatno biti vezan uz proizvodnju sladoleda, mineralne vode ili margarina. Suradnja je dogovorena i na turističkim aktivnostima pa je Graf obećao da će slati više turista u Hrvatsku. Zapravo, Sberbanka postaje najjači Todorićev partner pa bi s u budućnosti odnos mogao prometnuti u strateško partnerstvo.

Ruskoj banci otvaraju se vrata Konzuma

Sberbank je osim velikog ugovora kojim se pozicioniraju na hrvatskom bankarskom tržištu tješnjom suradnjom s Agrokorom osigurao i priliku za jačanje mreže klijenata među građanima. Ruskoj će banci tako Agrokor otvoriti vrata Konzuma pa će Sberbank nuditi kredite za kupnju, a najavili su i novu karticu sa zajedničkim brandom dvije tvrtke i kredite s povoljnijim uvjetima za Agrokorove velike kupce. Predsjednica Uprave Sberbanka u Hrvatskoj Andrea Kovacs Woehry nove proizvode za građane, ali i pozvala poduzetnike da im se obrate jer Rusi namjeravaju 'agresivno' širiti svoju prisutnost kroz organski rast. Iako se Sberbank spominje kao potencijalnog kupca niz manjih banaka u Hrvatskoj, Rusi su u svom sjedištu takve kalkulacije zasad demantirali.

 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Kad Agrokor ugovori kredit reda veličine 500milijuna eura odmah izlazi članak o upjehu stoljeća a pozadina je već 10 godina bolja prođa Todine robe. Da je Toda upješan kakvim se predstavlja financirao bi se dobiti svojih kompanija a ne kreditima za koje plaća ogromne kamate.

ne radi se tu o kreditu, nego kupovini

Pitajte mlade poduzetnike, da li mogu dobiti
60.000,00 kn kredita…

ne mora se para uzimati samo kod amera. ova banka ima najpovoljniju kamatu u bosni a gdje neće kod tode.

New Report

Close