Tmurna slika pred Imunološkim zavodom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. siječanj 2014. u 14:49
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon odlaska Imunološkog zavoda u stečaj, radnici su dobili otkaze ugovora o radu s otkaznim rokom od mjesec dana, a kroz to vrijeme dolazit će na posao. Sindikat će u prosvjede krenuti tek kad se iscrpe sve druge mogućnosti.

Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac ocijenio je danas ohrabrujućom najavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će Grad Zagreb pokušati spasiti Imunološki zavod, te poručio da će sindikat pomoći koliko može u spašavanju Zavoda ili barem njegova najvažnijeg dijela – proizvodnje krvnih derivata i virusnih cjepiva.

Nakon odlaska Imunološkog zavoda u stečaj, radnici su dobili otkaze ugovora o radu s otkaznim rokom od mjesec dana, a kroz to vrijeme dolazit će na posao. Sindikat će u prosvjede krenuti tek kad se iscrpe sve druge mogućnosti i ako procijeni da je to jedino što je preostalo, rekao je Tomac Hini. Pred Imunološkim zavodom jučer su se okupili ogorčeni zaposlenici.

On očekuje da se država, kao najveći vjerovnik, odgovorno ponaša prema svojem vlasništvu. Ohrabruje nas izjava Bandića da Zagreb neće mirno gledati propadanje Imunološkog zavoda jer ima potencijala da u godinu – dvije u njega uloži 15 milijuna eura, dodaje Tomac.

To bi se ulaganje moglo višestruko isplatiti, jer ono što ćemo u budućnosti uvoziti zbog gašenja Zavoda moglo bi nas stajati dvostruko više, upozorio je Tomac.

U izgradnju novog pogona za virusna cjepiva treba uložiti 80 milijuna kuna, a kroz tri godine skupljim plaćanjem krvnih derivata izgubili bismo oko 150 milijuna kuna. "Time gubimo dvije tvornice, 192 radnika, 120 godina tradicije i pameti, i sve to dajemo u bescjenje nekome tko je 'nanjušio' dobar biznis", kaže Tomac.

Da bi se revitalizirao Imunološki zavod, mora se obavezno riješiti problem proizvodnje krvnih derivata, koji su zbog neodgovarajućeg prostora izgubili licencu, pa se mora pronaći nova primjerena lokacija za to. Krvni derivati su od posebnog interesa za Hrvatsku, jer radi se o načelu samodostatnosti, odnosno da se za domaće stanovništvo proizvode pripravci od vlastite krvi, pojasnio je Tomac.

Proizvodnja virusnih cjepiva, čija dozvola vrijedi do kraja 2015., može se nastaviti na sadašnjoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici, ali se mora ići i na izgradnju nove tvornice sa svim potrebnim dozvolama. Također treba aplicirati kod Svjetske zdravstvene organizacije da se ta cjepiva mogu izvoziti na zahtjevna svjetska tržišta.

Virusna cjepiva su intelektualno bogatstvo Imunološkog zavoda i svojevrsna dodana vrijednost za budućnost, poručio je Tomac.

Imunološki zavod u problemima je još od 1993., jer Vlade koje su predstavljale većinskog vlasnika nisu ništa napravile da se Zavod financijski, kadrovski, organizacijski i tehnološki restrukturira, tvrdi Tomac.

Nad Imunološkim zavodom je otvoren stečaj 20. prosinca, a stečajna upraviteljica Branka Malbašić u tvrtku je ušla 7. siječnja, dok su radnici bili na godišnjem odmoru.

U međuvremenu je bivši direktor Zavoda Davorin Gajnik 31. prosinca uložio žalbu na otvaranje stečajnog postupka, iako je on sam podnio zahtjev za otvaranje stečaja 28. kolovoza prošle godine.

Komentari (5)
Pogledajte sve

U svim tvrtkama PSN ili s dugovima krije se neki kriminal. PSN je proces u kojem se gleda isključivo tko ima veće veze/osobnu korist i onda takvima pomaže na račun poreznih obveznika brisanjem dugova. Svaki takav obrisani dug je novac nekome ispod stola na račun puka. Na kraju se nakon otpisa duga tvrtka proda, radnici ostanu bez posla, BDP nazaduje a svi se pitaju gdje je oporavak?? Sve je to komunistički mentalitet jer sva vodstva tih posrnulih tvrtki su bili ili su djeca nekih komunjara. U HRV se prvo pita tko ima kakvu vezu i onda se odredi tko što može/ne može.
Na ZSE ima ulagača koji točno znaju što će se dogoditi s nekom od prethodno opisanih tvrtki jer tu ne odlučuje ekonomski model nego isključivo i jedino politička odluka. Kao i u svemu ostalom u HRV tako i na ZSE mnoštvo svakodnevnog kriminala koji se trpa pod tepih. Cijenu naravno na kraju plaća porezni obveznik.

Imam špulijus da se tu radi o velikom lopovluku .
To je prilika za novinare istraživače da prate trag novca .
Nekretnine ?
Tko ima koristi cjelo vrijeme ?
Kome je u interesu da ništa ne proizvode već da se uvozi pet puta skuplje .
Jel netko dobiva mazalicu kod uvoza ?
Jel nekom narihtavaju kupnju “sve za 1 kunu ” ?


Što će biti s atraktivnim zemljištem u centru Grada ???

Zagreb je grad u propadanju koje ce se nastaviti godinama. Nema tu nista atraktivno. Sve sto kupis danas sutra ce vrijediti manje.


Što će biti s atraktivnim zemljištem u centru Grada ???

bit će “atraktivno”….

New Report

Close