Telekomi kao nositelji rasta i razvoja

Autor: Bernard Ivezić , 22. lipanj 2010. u 22:00

Vodeći ljudi telekomunikacijskih kompanija uglavnom su zadovoljni 2009. te početnim pokazateljima u 2010.

Predsjednik Uprave Vipneta
Mladen Pejković
Lani je niz odluka imalo izravne posljedice na prihode operatera. Jedan od naših najvećih izazova s kojim se suočavamo i u ovoj godini upravo je namet od šest posto na prihode od mobilnih usluga, no očekujemo brzu odluku o njegovu ukidanju kako bismo stabilizirali industriju koja pridonosi rastu BDP-a.

Osim toga najave vezane uz obveznu registraciju “prepaid” korisnika još su jedan razlog za zabrinutost zbog negativnog utjecaja na telekom industriju, distributivne lance, radna mjesta, a u konačnici i na državni proračun. Kad rezultate pogledamo u kontekstu tržišne situacije, imamo razloga za određeno zadovoljstvo. Vipnet i 2010. nastavlja s investicijama, a tehnologije za prijenos podataka vidimo kao ispravan smjer rasta jer smo tržišni lider sa 60% udjela na tržištu bežičnog “broadbanda”.

Predsjednik Uprave B.Neta
Adrian Ježina
Mi smo krizu svakako pretvorili u priliku. Smatramo da smo svojom fleksibilnošću uspjeli promijeniti stvari i prilagoditi ih novonastaloj situaciji te tako ostvarili zavidne rezultate. U idućoj godini stoga očekujemo rast broja korisnika i tržišnog udjela. U prvom polugodištu ove godine broj korisnika našega telefonskog priključka znatno je porastao u odnosu na lani pa sada 33 posto naših korisnika koristi usluge fiksne telefonije. Telekom industrija je jedan od sektora koji se razvija brže od većine gospodarstva te je kao takav iznimno važan sektor za gospodarstvo. Mislim da je za daljnji razvoj gospodarstva vrlo važna snažna i dinamična telekom industrija u kojoj će alternativni operatori biti još značajniji čimbenik.

Predsjednik Uprave Tele2
Julian Ogrin
Globalno gledajući, 2009. bila je turbulentna godina, ali i uspješna. Korisnici u Hrvatskoj prepoznali su kvalitetu proizvoda i usluga koje pruža Tele2, a to je, u kombinaciji s našim povoljnim cijenama, rezultiralo snažnim rastom broja korisnika i uspješnim poslovnim rezultatima. Rast se odnosi i na glasovne i na podatkovne usluge s obzirom na to da smo se nametnuli i na području mobilnog interneta modernom i izuzetno brzom mrežom, a korisnička iskustva koja primamo doista su iznimna. Tele2 jedini je operater u Hrvatskoj koji je prošlu godinu završio s pozitivnim rastom u segmentu novih korisnika, prihoda i rasta EBITDA. Preciznije, gotovo smo ostvarili dvostruki rast prihoda u posljednja 24 mjeseca.

Predsjednik Uprave Odašiljača i veza
Nikola Denis Kulišić
Zadovoljni smo tijekom prelaska s analognog na digitalno emitiranje, što je bio i temeljni cilj našega lanjskog poslovnog plana. Prelazak na digitalno emitiranje odrazit će se na osjetan pad prihoda koji će se neminovno dogoditi, što će imati za posljedicu potrebu restrukturiranja i optimiziranja poslovanja kao bismo zadržali pozitivno poslovanje u idućim godinama u uvjetima smanjenja prihoda iz osnovne djelatnosti. Lani je velik izazov bio prilagoditi se stanju gospodarstva. Unatoč ekonomskoj krizi uspjeli smo ostvariti planirane aktivnosti i ciljeve. U 2010. i nadalje ćemo biti fokusirani na pružanje usluga visoke kakvoće. U 2010. nastavit ćemo započeto prilagođavanje kvalifikacijske i dobne strukture te broja zaposlenika.

Predsjednik Uprave Optima telekoma
Goran Jovičić
Svi pokazatelji ukazuju na vrlo pozitivne trendove u svim segmentima poslovanja Optima Telekoma. S obzirom na prisutnost negativnih trendova u 2009. godini, koji se nisu bitno razlikovali od kretanja na globalnoj razini, no koji su doveli do znatnog pada potražnje za dobrima i uslugama, što je rezultiralo smanjenjem ukupne proizvodnje, moramo konstatirati kako su rezultati Optima Telekoma u 2009. bili solidni. U 2010. očekujemo još jači tempo aktivnosti usmjerenih na ostvarenje poslovnog plana, i to kroz rast postojeće baze privatnih korisnika te uz značajnu usmjerenost na segment poslovnih korisnika u okviru kojeg će se nastaviti slijediti tržišni trendovi u implementaciji IT i telekomunikacijskih rješenja. Što se digitalne televizije tiče, nastojat ćemo osigurati još bolju povezivost gradova.

Predsjednik Uprave H1 telekoma
Kristijan Uwe Ćurković
Prošla godina u mnogim je gospodarskim segmentima bila krizna, no telekomunikacijski sektor pokazao se prilično otpornim na krizu, uzimajući u obzir cjelokupnu gospodarsku situaciju. H1 je prošle godine bio iznimno fokusiran na unapređenje usluga i zadržavanje postojećih i privlačenje novih korisnika. Korisnici su zahtjevniji nego prije i traže što povoljnije usluge uz zadržavanje iste razine kvalitete kako bi na taj način ostvarili dodatne uštede u kućanstvu, odnosno u poslovanju. Štoviše, korisnika se više ne može zadovoljiti samo ponudom cjenovno najpristupačnijih usluga. Ključni prioritet hrvatskoga gospodarstva s aspekta alternativnih telekom operatora i razvoja telekomunikacijskog tržišta i dalje je potreba da se odlučnije i dinamičnije provede proces liberalizacije tržišta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

tvrdnja da je telekom ‘industrija’ nositelj rasta i razvoja je bezobrazna i kriminalna laz a tocno to naslov sugerira. novinari koji pisu o gospodarstvu bi trebali spustati loptu na zemlju a ne podgrijavati balon neodrzivog ‘gospodarstva’. kada crkne i ovo malo gospodarstva koje imamo ostat ce samo banke i telekomi u stranom vlasnistvu da sisu gradjane koji ce ‘uzivat’ blagodati financijske i telekom ‘industrije’. a placa ce im bit dovoljna otprilike tocno za to – kamate i racun za telefon/internet. vrla nova hrvatska.

New Report

Close