Tele2 odustaje od ulaganja u 4G?

Autor: Bernard Ivezić , 10. listopad 2012. u 22:00
Malin Holmberg/PXL

Šefica Tele2 u Hrvatskoj kaže da nisu obvezni kupiti digitalnu dividendu, no dodaje da to što o tome još odlučuju ne znači da nisu zainteresirani.

Tele2 daje sve više signala da se neće javiti na natječaj za 4G/LTE frekvencije koji istječe u ponedjeljak, čime će proračun samo u ovoj godini ostati uskraćen za 150 milijuna kuna.

Malin Holmberg, nova predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska, jučer je u prvom obraćanju hrvatskim medijima istaknula da nisu odlučili što će napraviti i da su do isteka roka za javni poziv, koji je raspisao telekomunikacijski regulator HAKOM, sve opcije otvorene."Još imamo nekoliko dana za odluku i gledamo što je najbolje za kompaniju. Jedna od važnih stvari je ulagati pametno, a mi ulažemo u tehnologije koje korisnici jako traže i kad su ih spremni platiti", kaže Holmberg. Hrvatski telekom, koji je prethodno isticao da je 4G/LTE slabo isplativ, ali prilika za novi investicijski zamašnjak, prvi je podnio zahtjev HAKOM-u, i to sredinom rujna. Vipnet je nakon toga potvrdio da će se i oni javiti na taj poziv, a Tele2 je ostao suzdržan. Ulaganje u 4G/LTE i tako pokretanje novoga investicijskog ciklusa u telekomunikacijama bio je glavni uvjet koji su postavili ministri Slavko Linić i Radimir Čačić za ukidanje nameta od 6 posto na mobilne komunikacije.

Namet je ukinut 1. srpnja nakon čega je najavljen natječaj za 4G/LTE frekvencije, odnosno tzv. digitalnu dividendu, frekvencije koje su se oslobodile glašenjem analogne televizije. Šefica Tele2 u Hrvatskoj kaže da prema njezinim saznanjima nisu obvezni kupiti digitalnu dividendu te dodaje da to što o tome još odlučuju ne znači da nisu zainteresirani. "Obično se u takve investicije ulazi kad su i tehnologija i cijena povoljne, a Tele2 je u matičnoj Švedskoj pa i u Europi jedan od lidera u 4G mrežama. Ne samo da smo često prvi išli s tom tehnologijom na tržište već smo i prvi koji su preko 4G mreže ponudili videopozive", naglašava Holmberg. HAKOM je raspisao javni poziv za digitalnu dividendu prije mjesec dana. Poziv omogućuje javljanje triju ponuđača koji bi preuzeli obvezu da u roku od pet godina signalom svoje LTE mreže pokriju barem 50% teritorija Hrvatske.

Uz dokumentaciju je potrebno priložiti bankovno jamstvo od tri milijuna kuna. Dozvola će jednokratno stajati 150 milijuna kuna po operateru te 3,6 milijuna kuna uplate HAKOM-u. Godišnje će operateri plaćati još 16 milijuna kuna i 0,5 posto prometa u proračun. Drugim riječima, vlada očekuje da će ovaj javni poziv u proračun do kraja ove godine donijeti gotovo pola milijarde kuna. Hrvatski telekom i Vipnet već su pokrenuli svoje LTE mreže te šire njihovu dostupnost i ponudu usluga. Tele2 to zasad još nije napravio. Štoviše, iz izvora bliskih trećem mobilnom operateru već se u travnju moglo doznati da su skloniji zadržati namet na mobilne komunikacije od 6% nego ići u investicije u LTE. 

Komentirajte prvi

New Report

Close