Tehnixu nagrada za inovaciju

Autor: Darko Bičak , 14. prosinac 2014. u 22:01
Marko Bubaš, Ivan Vrdoljak i Đuro Horvat/Tomislav Miletić/PIXSELL

Međimurska tvrtka izvozi naprednu tehnologiju kojom se otpad u potpunosti reciklira bez potrebe odlaganja na deponije.

Đuro Horvat, predsjednik Uprave tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, dobio je još jedno priznanje za svoju globalno priznatu tehnologiju zbrinjavanja otpada MBO-T.

Ovaj put nagradila ga je Udruga inovatora Hrvatske. Horvatu je nagradu "Inovacija godine" na svečanosti u petak u Ministarstvu gospodarstva uručio ministar Ivan Vrdoljak, koji je tom prigodom najavio kako na iduću sjednicu Vlade ide prijedlog strategije inovacija. Tako bi strategija inovacija u Saboru bila na sjednici polovicom siječnja iduće godine. Vrdoljak te najavio kako se u siječnju kreće s provedbom mjera iz ove godine usvojene industrijske strategije. Tehnix je nagradu dobio za izum kojim se potpuno obrađuje komunalni otpad.

 

50vlastitih

patenata ima Tehnix, primjenjuje ih u više od 300 svojih proizvoda

Riječ je o kompletnoj tvornici za preradu komunalnog otpada koji se u potpunosti reciklira, pa se dobivaju korisne sirovine, struja ili toplina ili sekundarni kompost za korištenje u poljoprivredi. Horvat kaže kako je riječ o tehnološkoj revoluciji u održivom gospodarenju otpadom, tehnologiji kojom se otpad u potpunosti reciklira bez potrebe odlaganja na deponije. Tehnix ima više od 50 vlastitih patenata i više od 300 vlastitih inovativnih proizvoda. Izvozi 80 posto proizvodnje, a ove godine očekuje prihod od 150 milijuna kuna.

Udruga inovatora Hrvatske ima oko 1500 članova, okuplja udruge inovatora gradova i županija, a u njoj je i 38 pravnih subjekata, inovativnih tvrtki s više od 4500 zaposlenih, koje izvoze oko 90 posto svoje proizvodnje, rekao je Marko Bubaš, predsjednik te udruge koja nagradu za inovaciju godine dodjeljuje prvi put. Njome, istaknuo je,  žele javno odati priznanje pojedincima i organizacijama koji su se svojim radom istaknule na području inovatorstva. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Hala lijepo.
Samo sam neke svoje impresije htio odaslati i podijeliti sa drugima.
Mala digresija ” dida 1949.”
Ako ulovim malo vremena i dem na stranicu o Petrokemiji. Idem malo u bitku sa vjetrenjačama.
pozdrav

Čuj, dida1848, pa ti si iskreno pametan čovjek..svaka čast na članku..!

Kako je u Petrokemiji u Kutini zatišje, bojim se zatišje pred buru, pa nemam što komentirati, evo me opet ali sada u novom fahu u otpadu i oko otpada.
No prije no što komentiram novo tehnološko rješenje iz Tehnixa, moran nešto reći o
našem novom zakonu o gospodarenju otpadom.
Krasno napisan zakon u kjem je sve propisano; što trebamo raditi i koje su kazne ako to ne činimo. A dalje ni slova ni naznake. Prpisali smo primarnu selekciju na mjestu stvaranja otpada, govorimo o sekundarnoj selekciji na zelenim otocima i prihvatnim dvorištima, puna su nam usta reciklažnih dvorišta, u u njima se ništa ne reciklira, tek eventualno manje ili više sortira, preša i deklasira u sekundarne sirovine. I zamislite umjesto da građanin svojim angažmanom u primarnoj i sekundarnoj selekciji to osjeti kroz eventualno nižu cijenu usluge, a društva za komunalno gospodarstvo ostvare neki profit od “pustog sortiranja i prešanja, trošak raste jer umjesto da sekundarne sirovine donesu prihod, one su trošak, jer u tom prostoru funkcioniraju monopoli, a zakon nije odredio niti pravila igre, a kamoli definirao koncesionare, njihovu zadaću i njihove obveze.
I onada dođe Đuro i njegovo postrojenje MBO-T. Pa zamislite i to ne ide u ovoj ljepoj našoj ili kako često u svojim komentarima znam naglasiti lijepoj njihovoj pa ma tko oni bili. A nije to nešto što je tako revolucionarno. Tek postrojenje vrhunskog hardware-a u svijetu zalazećeh software-a, priznajem i ja sam za njega prije nego za ono o čemu govori novi hrvatski zakon o gospodarenju otpadom. I odmah na početku, ja sam eurofil, ali nisam ovca. Ne mogu prihvatiti da novim zakonskim odredbama ” debeloj guski vrat mažemo”. Pa svijet odavno , a europa u zadnjih pet godina intenzivno radi na zamjeni postojećih sustava novim naprednim tehnologijama. I sve bi bilo super, da po Europi ne rade tvornice kanti, preša za otpad, sita, šredera, elevatora sortirnica i koječega. I zato vi zadnje ulazeći, morate to kupiti i stalno kaskati, kao i nedavno kad je u telefoniji analogni signal zamjenjen digitalnim, a prvi sateliti napredne namjene u tom području odavno su već pali u područje tihog oceana.
I da ne zaboravimo Đuru, nemože on u ljepoj našoj naprijed, jer to je domaći proizvod i u direktnom je sukobu sa europskim hardverima kojima je ovo tržište obečano. no možda kao narod, ali prije svega kao stručna javnost i
“prosvjetlimo” pa barem jednog Đuru ugradimo i na hrvatskom tlu. Jer bez obzira na zalazeći software, dobro izabran hardware u Đurinim MBO-T daje prostor da se i stari deponirani otpad ” iskopa i preradi u korisne sekundarne sirovine i gorivi materijal RDF. A to je jako puno, jer to znaći totalnu obradu praktički bez ostatka i potpuno ruši koncept regionalnig centara za gospodarenje otpadom.
I tu ponovo nastaje problem Đure, jer potpuno ruši toliko najavljivan i hvaljen sustav regionalnih centara za gospodarenje otpadom.
A prava suštinska valorizacija otpada kao profita a ne troška krije se u stvarnoj i totalnoj oporabi otpada u čistu energiju bez ostatka ( u svijetu, a u zadnje vrijeme i u staroj Europi, poznati priznati i radno aktivni procesi
( katalitička depolimerizacija, plazma sustavi, pirolitički procesi i sl.) kao priznati ili kao pilot postrojenja.
I možda nekome “prosvjetli” da otpad nije trošak već da je to dobar busines, da ga mnogi već aktivno živa pa zašto onda nebi i mi.
A dok to u ovoj lijepoj našoj ne postane stvarnost i Đuro je nešto najbolje što nam se u ovim uvjetima dogodilo. U uvijek je nadogradiv i nije za ropotarnicu kad i nove tehnologije uspiju doći u Hrvatsku.
Zato bravo za Đuru , njegov Tehnix i njegov pogon MBO-T.

New Report

Close