Tehnix završio posao na Šri Lanci

Autor: Darko Bičak , 26. svibanj 2014. u 10:31
Tehnixov sustav obrađivat će komunalne vode iz naselja i jedne tvornice u Šri Lanki

Bioreaktorsko postrojenje odlično je rješenje i za naše otoke, hotele, kampove, kaže predsjednik Uprave Đ. Horvat.

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca, koja ima cijelu paletu inovativnih proizvoda iz ekosektora, završila je posao u Šri Lanki. Isporučila je ondje, montirala i pustila u rad bioreaktorsko postrojenje.

Osim tvornica za preradu otpada, koje projektiraju, proizvode i isporučuju diljem svijeta, u toj međimurskoj tvrtki razvili su, naime, i suvremene uređaje za pročišćavanje voda, i to komunalnih i industrijskih. "Uređaje smo transportirali rastavljene u specijalnim brodskim kontejnerima. Naša ekipa stručnjaka i montera stručno je i brzo obavila montažu postrojenja na jednoj lokaciji, koje će služiti za obradu komunalnih voda iz naselja i jedne tvornice. Ovo je drugi projekt koji smo projektirali, proizveli te pustili u radnu funkciju", objašnjava Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa.

Iz Tehnixa ističu da je prednost njihovih uređaja u nizu područja: mobilni su, prenosivi, trebaju manje energije za trajni pogon te manji prostor za ugradnju. Proizvode gotovo 60 posto manje mulja od dosad poznatih sustava. Takvi su uređaji, napominje predsjednik Tehnixove Uprave, jako povoljni za naše otoke, hotele, kampove te manja naselja do 5000 stanovnika općenito. Voda se obrađuje protočnim aerobno-biološkim postupkom. Nakon pročišćavanja može se ugraditi sustav za reciklažu vode. To znači ponovno korištenje vode u poljoprivrednoj proizvodnji, u zalijevanju parkova i drugog zelenila. Velika je šteta tako pročišćenu vodu puštati u more ili u javni sustav odvodnje, ističu.

"Naša postrojenja mogu se opskrbljivati iz vlastitih izvora solarne energije. Daljinski sustav upravljanja znatno racionalizira troškove održavanja i nadzora. Biorotori su uređaji kapaciteta od 100-1000 ES-a (ekvivalent osoba po danu). Bioreaktori su postrojenja od 1000-5000 ES. Svi naši uređaji ispitani su u njemačkom institutu EVS koji je vrhunski opremljen tehnologijom za laboratorijsko ispitivanje i njihovi rezultati su prihvaćeni u svijetu. Naš uređaj, koji je bio na ispitivanju tri mjeseca, pokazao je da ima najbolje tehnološke i ekonomske karakteristike. Dosad smo isporučili gotovo 250 uređaja raznih kapaciteta, od čega se gotovo 60 posto odnosi na izvoz. Ovo je definitivno dokaz da su Tehnixova bioreaktorska postrojenja prihvaćena na globalnom tržištu", ističe predsjednik Tehnixove Uprave Đuro Horvat.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close