Tehnika za restrukturiranje predviđa plan sa 7 mjera

Autor: Suzana Varošanec , 13. studeni 2018. u 14:12
U blokadi bili od 31. srpnja zbog duga od oko 85 milijuna kuna /Tomislav Miletić/PIXSELL

Smanjio bi se neproizvodni i administrativni broj radnika i ukinuli neprofitabilni dijelovi tvrtke, navodi direktor Zlatko Sirovec.

Prošlotjednim isplatama zagrebačka Tehnika otklonila je probleme koji su visili u formi štrajka radnika, najavljenog za jučer zbog neisplate dijela plaće za rujan, a k tome je izašla i iz višemjesečne blokade računa.

Otvoren je njezin predstečaj i to, čini se, nakon najsveobuhvatnije provjere dužnika i papira od Trgovačkog suda u Zagrebu, koji je do u detalje analizirao i vlasnički status imovine te ispunjavanje obveza prema radnicima i državi za plaće, poreze i doprinose.

Poslovanje Tehnike karakterizira, kaže direktor Zlatko Sirovec, manja zaposlenost kapaciteta od planirane, zbog problema vezanih za blokadu i predstečaj te nedobivanje garancija za dobro izvršenje posla i garantni period.

Trenutačno 568 radnika

Pojašnjavajući s druge strane samo rješenje, odnosno osnovne mjere predviđene planom restrukturiranja, navodi ukupno 7 područja. 

“To su mjere za smanjenje broja neproizvodnih i administrativnih radnika te ukidanje neprofitabilnih organizacijskih dijelova društva, kao i djelomični otpis obveza prema vjerovnicima i otplata ostataka obveza u ratama na rok od 5 godina.

Slijede mjere za poboljšanje organizacije radi smanjenja troškova poslovanja, ugovaranje projekata s ostatkom dobiti i prodaja dijela nekretnina koje su u ranijim razdobljima kupljenje iz obrtnih, kratkoročnih sredstava te reprogramiranje kredita na duže otplatno razdoblje”, kaže Sirovec.  U Tehnici trenutačno radi 568 zaposlenika (konsolidirano njih je 600).

Imovina veća od obveza

Na kraju rujna kratkoročne obveze iznosile su 307 milijuna, a one dugoročne 127,74 mil. kn. Konsolidirano kratkoročne obveze iznose oko 332 mil. kn, a dugoročne 254,5 mil. kn.

Vrijednost imovine Tehnike iznosi 804,3 mil. kna, a ukupne obveze 576,2 mil. kn, što pokazuje da je vrijednost imovine veća od obveza za 228 mil. kuna. Konsolidirana vrijednost imovine iznosi 914,8 mil. kn. a ukupne obveze 712 milijuna, odnosno vrijednost imovine veća je od obveza za 202,7 mil. kn. 

 Za povjerenika predstečajne nagodbe imenovana je Biserka Šmit-Sabolić, a ročište radi ispitivanja tražbina zakazano je za 6. ožujak, što već otvara pitanje hoće li to biti jedan duži postupak.

Kako bilo, proces reorganizacije u smjeru smanjenja broja radnika, najbrže od navedenih mjera za čiju se provedbu očekuju pozitivne reakcije vjerovnika, neslužbeno, već je krenuo te se puni dijalog očekuje i sa sindikalnim povjerenikom u funkciji radničkog vijeća vezano za poslovno uvjetovane otkaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close