Tehnika u minusu od 16,2 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2019. u 12:52
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Gubitak građevinske tvrtke Tehnika u prvom je polugodištu iznosio 16,3 milijuna kuna te je smanjen za 2,8 milijuna kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Tehnike objavljenog u srijedu.

Tehnika je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila prihode od 111,4 milijuna kuna, 51 posto manje nego lani. To je ujedno 30,3 posto manje od planiranog prihoda za prvo polugodište.

Glavnim razlozima smanjenja ostvarene realizacije i rezultata  u odnosu na plan u Tehnici smatraju nedovoljnu popunjenost kapaciteta, nedostatak ugovornih radova tijekom godine, smanjenje marži za radove po ugovorima za poznatog investitora te probleme s likvidnošću i nedostatkom radnika.  

Tehnika je, kako se navodi, poslove u prvih šest mjeseci ove godine odradila s 366 zaposlenika koji su imali prosječnu mjesečnu neto plaću od 6.042 kune, što je 4,9 posto više nego u prvom lanjskom polugodištu. 

Prema podacima iz travnja ove godine, Tehnika ima ukupno ugovorenih radova za 2019. u iznosu od 118,5 milijuna kuna. Radovi pred ugovaranjem i projekti u pripremi iznose 279 milijuna kuna od čega se 112 milijuna kuna odnosi na ovu godinu, 147 milijuna kuna prelaznih radova na 2020., te 20 milijuna kuna prelaznih radova na 2021. godinu.

Društvo Tehnika, kako se navodi, riješila se svojih neprofitabilnih dijelova (Projektni zavod, Prodajni centar Jankomir, betonara).

"Očekujemo da će i ostale mjere predviđene planom restrukturiranja (otpis obveza, daljnje smanjenje broja neproizvodnih radnika, poboljšanje organizacije rada i sl.) uz ugovaranje novih poslova stabilizirati poslovanje u preostalom dijelu godine i vratiti u kakve takve normalne okvire", zaključuje se u financijskom izvješću Tehnike. 

Uprava ističe da postupak predstečajne nagodbe  za sada ide prema planu, a okončanje nagodbe očekuje do kraja ove godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da nisu pokrali radnike ne bi sad bilo manjka . Pokrali su udjele koje nezele platiti i prodali kinezima

New Report

Close