TDR tvrdi da će cigarete poskupjeti više nego što je najavio ministar Lalovac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2015. u 15:58
Foto: Thinkstock

Iz TDR-a ističu da je stvarno povećanje poreznog opterećenja po kutiji cigareta 1,24 do 1,55 kn.

Hrvatski proizvođač cigareta, rovinjski TDR reagirao je u petak na odluku Vlade da se povećaju trošarine na duhanske proizvode te izjavu ministra financija Borisa Lalovca da će zbog toga cigarete poskupjeti za 0,62 do 0,99 kuna po kutiji, navodeći da stvarno povećanje za proizvođače iznosi između 1,24 i 1,55 kune po kutiji te da je realno očekivati rast cijena cigareta.

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, a uredbom koju je prihvatila povećava se specifična trošarina s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podizanje proporcionalne trošarine s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene. Također se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna.

Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan i to na 550 kuna po kilogramu (do sada 520 kuna) te na ostali duhan za pušenje na 500 kuna po kilogramu (do sada 450 kuna). Ministar Lalovac je rekao da će Hrvatska u godinama koje slijede morati dodatno povećati duhanske trošarine kako bi dostigla njihovu razinu u EU-u. Prema njegovim riječima, povećanje trošarine podići će cijenu kutije cigareta između 60 i 90 lipa.

Iz TDR-a ističu da su prilikom prijašnjih povećanja trošarina dio troška povećanja preuzimali na sebe, što više nisu u mogućnosti. Stoga je, najavljuju, realno očekivati znatnije povećanje maloprodajnih cijena cigareta. Naime, pojašnjavaju iz TDR-a, udio trošarine i PDV-a u maloprodajnim cijenama cigareta iznosi više od 70 posto "pa je ovakvo visoko povećanje industriji nemoguće nadoknaditi".

"Nadalje, ministrovi argumenti da nas na povećanje trošarina obvezuju direktive EU, prema kojima trošarine moraju iznositi 90 eura za tisuću komada cigareta, nisu opravdanje za najnovije povećanje trošarina. Naime, socijalne i gospodarske prilike su takve da je razumno bilo pričekati povoljniji trenutak, to više što direktive EU ne navode dinamiku povećanja, već samo to da se propisana razina trošarina od 90 eura na 1000 komada cigareta dosegne do 2017. godine", stoji u priopćenju TDR-a.

Prijepornima drže i argumente o brizi za zdravlje pušača "budući da se, kako iskustva pokazuju, potrošači okreću proizvodima upitne kvalitete, kadšto i krivotvorinama, koje uglavnom nabavljaju na ilegalnom tržištu".

Ističu i da će "najnovije neopravdano povećanje trošarina zasigurno će znatnije utjecati na povećanje neoporezovane potrošnje, čime će izostati očekivano punjenje državnog proračuna, o čemu svjedoče i iskustva naglih i visokih poreznih podizanja iz 2013. godine. Posljedica će biti daljnje iscrpljivanje potrošača i gubitak radnih mjesta u industriji", zaključuju iz TDR-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close