Tankerkomerc mora državi vratiti Marinu Zadar, najatraktivniju luku u samom središtu grada

Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Zadarska tvrtka Tankerkomerc mora državi vratiti Marinu Zadar, inače najatraktivniju nautičku luku u samom središtu Zadra, presudio je Trgovački sud.

 Zadarska tvrtka Tankerkomerc mora državi vratiti Marinu Zadar, inače najatraktivniju nautičku luku u samom središtu Zadra, presudio je Trgovački sud u predmetu Republika Hrvatska protiv tvrtke Tankerkomerc d.d. radi predaje pomorskog dobra.

Kako je u ponedjeljak objavilo zadarsko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO), Trgovački sud u Zadru je presudom od 21. siječnja 2015. presudio kako se nalaže tuženiku Tankerkomerc d.d. Zadar da tužitelju Republici Hrvatskoj, putem Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, preda u posjed luku posebne namjene – luku nautičkog turizma – Marina Zadar.

"Sud utvrđuje da je pomorsko dobro opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, da ima njenu osobitu zaštitu i da o njemu temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima vodi brigu, njime upravlja i odgovara Republika Hrvatska, te da slijedom toga Republici Hrvatskoj pripada i pravo za predaju pomorskog dobra od osobe koja to dobro drži bez valjane pravne osnove" - piše u priopćenju ŽDO-a u Zadru.

Inače, hrvatska Vlada je tijekom prošle godine raspisala 30-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma - Marina Zadar. Tankerkomerc je, kao dosadašnji korisnik pomorskog dobra, cijelo područje i objekte marine upisao u temeljni kapital dioničkog društva, a zbog toga se godinama vodio sudski spor u kojem je Županijsko državno odvjetništvo u ime države tužilo Tankerkomerc.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!