Talijani Pleternici i Lipovljanima donijeli optimizam i izvoz

Autor: Božica Babić , 15. travanj 2013. u 20:00
Drago Veselčić i Elvio Florian

Ovogodišnji izvoz dviju tvrtki, Lipovljani lignum i Elvio proizvodnja, procijenjuje se na 25 milijuna eura.

Recesiji usprkos oni zapošljavaju i to u ruralnim područjima Slavonije, gdje vape za novim radnim mjestima.

Na otvaranju investicije u koju je ukupno uloženo 38 milijuna kuna i uz postojećih 113 radnika zaposleno još 40 novih, nisu ugostili političare koji bi se u ovom predizbornom razdoblju itekako rado slikali nego samo novinare i sindikalnog lidera Maria Ivekovića, predsjednika Novog sindikata. Događalo se to u petak u tvrtki Lipovljani lignum, članici Florian grupe u vlasništvu talijanskih poduzetnika, braće Elvia i Stefana Floriana. Florian grupa ima 10 tvrtki koje se nalaze u pet država, trenutno ukupno zapošljava 450 djelatnika dok godišnji prihod iznosi oko 80 milijuna eura.  

Sve ide u izvoz 
Floriani su 1994. u Zagrebu osnovali tvrtku Elda preko koje svih ovih godina financiraju nekoliko manjih proizvođača iz primarne drvne industrije te redovito otkupljuju i izvoze cjelokupan asortiman. Elda je u 2012. ostvarila 45 milijuna kuna prihoda. Nakon višegodišnjeg razvijanja modela partnerstva lani su se odlučili za dva konkretnija poteza. Kupili su Lipovljane lignum i za svoju tvrtku Elvio proizvodnja u najam uzeli prostore Tofrada iz Pleternice koji je u stečaju. U lipovljanskoj tvrtki planovi se realiziraju kao na pokretnoj traci."Za lanjskih 10 mjeseci, budući da je proizvodnja pokrenuta krajem veljače, uprihodovano je 25 milijuna kuna, u prvom ovogodišnjem kvartalu 17, dok je plan za cijelu 2013. ostvariti 67 milijuna kuna," iznosi član Uprave Drago Veselčić.

U Pleternici su za sada samo u najmu prostora, očekuju povoljan rasplet oko stečaja, no i tamo su investirali u strojeve 3,5 milijuna kuna te broj zaposlenih povećali sa 45 na 53. U Lipovljanima se proizvode masivne ploče za namještaj, drveni podovi, tzv. decking namijenjen za vanjske bazene, terase i sanitarne prostore, te okviri za vrata i prozore, što je temeljni asortima i Pleternice, a cjelokupna proizvodnja odlazi u izvoz na zapadnoeuropska, azijska i američka tržišta. Ovogodišnji izvoz s obje lokacije, Lipovljana lignum i Elvio proizvodnje, procijenjen je na 25 milijuna eura.

Dvije kogeneracije
Elvio Florian najavljuje još investicija tijekom sljedeće dvije godine, ali i moguća preuzimanja. U Lipovljanima i Pleternici, uz širenje kapaciteta u primarnoj drvnoj preradi u što će biti investirano oko 25 milijuna kuna i koje će donijeti još zapošljavanja, namjera je izgraditi i dva kogeneracijska postrojenja. U kogeneraciju će, najavljuje Florian, utrošiti oko 70 milijuna kuna i na svakoj lokaciji zaposliti po 50 djelatnika. Proizvedena toplinska energija koristit će se u vlastitim pogonima što će srezati sadašnje troškove dok električnu energiju misle prodavati na tržištu. I dok ih opskrba dovoljnim količinama sirovine za kogeneracijska potrojenja uopće ne brine, sagorijevat će otpadno drvo iz vlastitih pogona, veliki problem je nedostatak kvalitetne drvne mase za preradu. Hrvatska ima goleme zalihe sirovina, na domaćem tržištu ih je nemoguće potrošiti.

Unatoč tome, model po kojem Hrvatske šume prodaju sirovinu noćna je mora za drvoprerađivače, kratko nakon niza dodatnih upita kaže Florian, i navodi da bi na instaliranim kapacitetima mogli preraditi 40 do 50 posto više drvne sirovine nego što danas rade. Zbog toga određenu količinu sirovine nabavljaju iz uvoza. Što se novih akvizicija tiče, Elvio Florian nije pripravan otkriti pojedinosti. Najavljuje tek da će  portfelj osnažiti preuzimanjem proizvođača koji se bave preradom bukve i znakovito dodaje da bi odluka o prvoj akviziciji mogla biti javna već za tjedan-dva. Trgujući dugo po ovdašnjim prostorima Elvio Florian nije samo naučio gotovo tečno hrvatski nego je proteklih godina 'vrbovao' i tridesetak Hrvata i zaposlio ih u svojim tvrtkama u Italiji. Ulazak Hrvatske u EU olakšat će poslovanje, no to nije, tvrdi Florian, bio motiv za akvizicije. Još od prvih kontakata, otkriva, opčinili su ga mentalitet i stručnost Hrvata. To je bilo presudno i za zapošljavanje u Italiji i za preuzimanja u Hrvatskoj, ističe.     

Sindikat zadovoljan

Mario Iveković kaže da je sindikat u Florian grupi našao dobrog strateškog partnera. U razdoblju montiranja nove opreme, podsjeća, zaposlenici su bili na čekanju, a Florian je uz uplatu doprinosa mjesečno isplaćivao i neto 1300 kuna plaće. Po Ivekoviću jedini problem ovoj djelatnosti su Hrvatske šume i Vlada koja 'žmiri' dok uprava Hrvatskih šuma sirovinu daje lobijima, tvrtkama s jednim ili bez zaposlenika, a ne poslodavcima koji vraćaju optimizam i nova radna mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close