Talijani dolaze po hrvatske nekretnine

Autor: Silvije Tomašević , 05. veljača 2009. u 22:00

Franco Arosio, predsjednik udruge talijanskih agencija za nekretnine, nakon uklanjanja zakonskih prepreka očekuje velik rast interesa za vikendice, kuće i stanove na hrvatskoj obali Jadrana

Stupanjem na snagu odredbe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europske unije prema kojoj se državljani Unije izjednačuju s hrvatskim državljanima u pravu na stjecanje nekretnina, osim kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu i područjima koja su zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, ovo bi mogla biti godina u kojoj će Talijani kupovati nekretnine u Hrvatskoj. To je prognoza talijanskih agencija za nekretnine, koje, istina, do sada nisu bile zainteresirane za hrvatsko tržište. U razgovoru za Poslovni dnevnik potvrdio je to i predsjednik udruge talijanske agencija za nekretnine (FIAP) Franco Arosio. FIAP okuplja oko 10.000 agencija i oko 30.000 agenata koji ne pružaju samo usluge u organiziranju kupoprodaje nekretnina, nego daju i mogućnost kreditiranja kupnje stanova. Arosio vrlo dobro poznaje Hrvatsku jer je osam godina zaredom odlazio na ljetovanje u Mali Lošinj i kaže kako bi na Lošinju, ako bi kupovao za sebe, zasigurno kupio vikendicu.

Hoće li biti zainteresiranih Talijana za kupnju stanova u Hrvatskoj?
Mislim da će biti zainteresiranih jer je hrvatsko turističko tržište posljednjih godina posjetio velik broj Talijana, od Istre do Dalmacije, te zato što od veljače Hrvatska preuzima nove mehanizme za kupnju nekretnina koji su slični onima koji su na snazi u Europi. Turisti koji su bili u Hrvatskoj zasigurno su ostali oduševljeni njezinim prirodnim ljepotama.

Koje su prednosti i nedostaci hrvatskog tržišta nekretnina?
Prednost je što se nalazi se na jadranskoj obali koja je sasvim drukčija od talijanske, dakle na posebno lijepoj obali i lijepome moru. Negativnost je što je još dosta teško stići u Hrvatsku, kako morskim tako zračnim i zemljanim putem. Bez obzira što je posljednjih godina znatno povećan broj brodskih i avionskih veza između Italije i Hrvatske, posebno u ljetnim mjesecima, ipak to još nije dovoljno za privlačenje talijanskih kupaca. Kada bi, primjerice, zračna luka u Rijeci, na Krku, bila povezana s nekim talijanskim gradom, bilo bi sigurno privlačnije imati vikendicu na tom prostoru Jadrana. Daljnji razvitak prijevoznih pravaca mnogo će utjecati na razvitak tržišta nekretnina.

Talijani iz središnje i južne Italije neće kupovati vikendice u Hrvatskoj jer bi im bilo daleko odlaziti tamo na vikend-odmor, i preskupo imati nekretninu koju bi se koristilo samo za godišnji odmor.
Sigurno će biti manje zainteresiranih za Hrvatsku kada govorimo o stanovnicima Rima ili gradova u središtu i na jugu Italije, ali ne smijemo zaboraviti da je sjever Italije bliži hrvatskom tržištu. Iz tog dijela Italije, gdje je i standard višići, zasigurno će biti zainteresiranih za hrvatske nekretnine.

Koliko je Talijana zainteresirano za inozemna tržišta nekretnina?
Oko 30 posto Talijana je zainteresirano za kupnju nekretnina u drugim zemljama. Većina ih kupuje stanove u gradovima gdje bi na njima mogli zaraditi. Odnosno, kupuje nekretnine ne zbog korištenja, nego zbog zarade na njima. Mnogo se kupovalo u Pragu, koji posjećuje velik broj turista, u kojem ima mnogo studenata, dakle onih kojima se mogu iznajmiti stanovi tijekom cijele godine. I na hrvatskom dijelu Jadrana će se kupovati stanovi za iznajmljivanje. Manje će se kupovati u unutrašnjosti Hrvatske.

Kako izaći iz krize tržišta nekretnina?
Mnogo ovisi o bankama i načinima kreditiranja kupnje nekretnina. Ali zasigurno će i cijene nekretnina u nekim zemljama pasti.

činjenice

Brojni Talijani kupuju nekretnine u SAD-u
Da, jer su cijene mnogo niže, a euro je jači od dolara. To su dva osnovna razloga zbog kojih Talijani kupuju nekretnine u Americi. U 2007. je 20% talijanskih kupaca nekretnina u inozemstvu kupilo stanove u SAD-u, a u 2008. je čak 25% kupljenih nekretnina u inozemstvu otpalo na tržište SAD-a. Lani je, također zbog krize s nekretninama u Španjolskoj, kupljeno mnogo stanova u toj zemlji.

Komentari (5)
Pogledajte sve

hahahah,kakav clanak,daj stari ne seri.

prema Splitu i Zadru već plove krcati brodovi razdraganih Talijana koji jedva čekaju da potroše svoje euriće u Hrvatskoj!!!!! A na aerodromina nagovjestili 5-6 specijalnih i vanrednih čartera PUNIH TALIJANA a svaki sa dvije torbe eurića!!!!

spin

kako izjava “mislim da će biti zainteresirani” uz postavljanje još niza dodatnih uvjeta može prijeći u naslov “talijani dolaze po nekretnine”?

očito radi lobi subjekata koji su iznimno zainteresirani za održavanje umjetno viskoih cijena nekretnina kod nas.

nadam se da im neće uspjeti, tj. da će prevladati zakoni tržišta te cijene znatno pasti.

Kad pažljivije pročitate članak možete primjetiti da kupovine u dogledno vrijeme neće niti biti.

New Report

Close