T-Mobile pokreće prvu trgovinu za mobilne aplikacije

Autor: Bernard Ivezić , 22. travanj 2010. u 22:00

Vip je pokrenuo natječaj za razvoj aplikacija za Android

T-Mobile je pokrenuo prvu hrvatsku trgovinu za mobilne aplikacije ApliCentar te natječaj za razvoj aplikacija na svim mobilnim platformama s fondom nagrada od 182.000 kuna. Odgovor je to na Vipov natječaj za razvoj aplikacija na Googleovu Androidu.

Priprema terena
Voditelj istraživanja i razvoja T-HT-a Goran Krajnović kaže da nisu svjesni da je Vip pokrenuo svoj natječaj. “Želja nam je bila pokriti sve mobilne platforme, a ne fokusirati se na određenu platformu te ApliCentar pretvoriti u središnje mjesto za razvoj i ponudu mobilnih aplikacija u Hrvatskoj”, naglašava Krajnović. U pozadini takmičenja T-Mobilea i Vipneta nalazi se priprema terena za početak izgradnje novoga prodajnoga kanala za mobilne aplikacije. Prema Gartneru svjetsko tržište mobilnih aplikacija ove će godine skočiti na 6,2 milijarde kuna s lanjskih 4,2 milijarde kuna, a domaći operateri nemaju ni vlastite trgovine mobilnim aplikacijama ni infrastrukturu koja bi omogućila da programe domaćih programera prodaju u inozemstvu. Potencijal za domaće programere oslikava primjer dvojice Hrvata koji žive u New Yorku, a koja su razvila iPhone igru Doodle Jump i na njoj zaradili 13 milijuna kuna. Broj trgovina za prodaju mobilnih aplikacija u posljednje dvije godine skočio je sa četiri na 48, a najuspješniji, Appleov App Store, ima promet veći od dvije milijarde kuna godišnje.

Poveznica i promocija
T-Mobile i Vipnet, kako doznaje Poslovni dnevnik, u prvoj fazi planiraju dijeliti i prodavati mobilne aplikacije kroz svoje tarifne pakete. Poslovne modele za to tek razrađuju pa detalji nisu poznati. U T-HT-u kažu da njihov ApliCentar zasad neće biti prava trgovina, već svojevrsna poveznica prema postojećim trgovinama za mobilne aplikacije preko koje bi poticali inovativnost domaćih programera. U konkurentskom Vipnetu pak razmatraju mogućnost da postanu svojevrstan posrednik koji bi mobilne aplikacije domaćih autora promovirao i prodavao i u svijetu, primjerice preko Vodafonea.

Komentirajte prvi

New Report

Close