Švedski bravari Assa Abloy kupuju bjelovarski Metalind

Autor: Ksenija Kale , 23. studeni 2011. u 22:00

Kupnjom bjelovarske tvrtke Assa Abloy dobiva i proizvodnju elemenata koje do sada nije imao

Švedska bravarska tvrtka Assa Abloy kupila je vodećeg hrvatskog proizvođača protupožarnih vrata, Metalind iz Bjelovara za nepoznat iznos. Metalind proizvodi protupožarna, dimonepropusna i sigurnosna vrata te protupožarno staklo za komercijalnu primjenu i za posebne namjene. “Vrlo sam zadovoljan što se Metalind priključuje grupi Assa Abloy. Ova je akvizicija još jedan važan korak u našoj strategiji razvoja na tržištima u razvoju”, rekao je Johan Molin, predsjednik Uprave Assa Abloya.

Idealan partner
“Metalind sa svojom usmjerenošću na izradu kvalitetnih protupožarnih vrata, aktivnostima instaliranja te velikom korisničkom bazom, daje nam priliku da ubrzamo poslovanje u ovoj regiji. Vjerujem da je Assa Abloy idealan partner za Metalind i za njegove velike potencijale”, kaže Tzachi Wiesenfeld, potpredsjednik Assa Abloya i šef Odjela za područje EMEA (Europe, Bliskoga istoka i Afrike). Ulazak Šveđana, kako nam je rekao predsjednik Uprave bjelovarskog Metalinda Stjepan Njegovac, ne bi se trebalo bitno odraziti na poslovanje tvrtke koja kao kupac već otprije surađuje s Assa Abloyom. Pozivajući se na poslovnu tajnu, Njegovac nam nije želio otkriti koliki su iznos Šveđani pristali platiti za Metalind. “Assa Abloy ima 37.000 zaposlenih, svoju proizvodnu djelatnost te trend širenja i u ovim kriznim vremenima. Preuzimanjem Metalinda, koji time dobiva novu Upravu, Assa Abloy dobiva proizvodnju protupožarnih vrata i protupožarnih stakla koju do sada nije imao. Tvrtki je stalo i do daljnjeg regionalnog širenja na zemlje bivše Jugoslavije pa i šire”, objašnjava Njegovac.

Usklađivanje standarda
Što se tiče samoga Metalinda, poslovanje i organizacija tvrtke trebali bi se dotjerati u skladu sa standardima Assa Abloya. Na internetskim stranicama Metalinda može se iščitati da se proizvodnja bjelovarske tvrtke odvija u proizvodnim halama površine veće od 4800 četvornih metara, u okviru kojih su i pogon plastifikacije te pogon proizvodnje protupožarnog stakla. Tvrtka je opremljena kompletnim strojnim parkom za proizvodnju protupožarnih vrata, a vrata ugrađuje sedam monterskih ekipa, opremljenih kompletnim alatom za montažu.

Rezultati

I prihod i dobit
Proizvođač protuprovalnih vrata Metalind osnovan je 1996. Tvrtka iz Bjelovara ima ukupno 134 zaposlenika a posljednjih je godina prisutna i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Očekivani rezultati Metalinda za ovu godinu u skladu su s lanjskima kad je tvrtka ostvarila 11,2 milijuna eura prihoda i 1,7 milijuna eura neto dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close