Sve škole žele e-Dnevnik, a dobit će ga samo moderne

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 14. ožujak 2012. u 22:00

Trebat će još dosta uložiti u infrastrukturu škola prije nego što se e-Dnevnik počne masovno koristiti

Projekt pod nazivom e-Dnevnik, koji je u rujnu s početkom školske godine zaživio u tri hrvatske srednje škole, mogao bi dobiti i svoj nastavak. Naime, kako se metoda upisivanja ocjena u tablet uređaje pokazala jednostavnijom i boljom od starih papirnatih školskih dnevnika, u CARnetu, nositelju ovog projekta, najavili su da nastavljaju s provedbom, no za početak će u projekt biti uključene samo modernije, tehnički dobro potkovane škole. Barbara Kolarek, voditeljica projekta e-Dnevnik iz CARneta, kaže da je mrežni preduvjet za uključivanje škola u ovaj projekt brza veza na CARNet mrežu i izgrađena lokalna mreža.

“Od 1386 škola, svega 386 ih je spojeno brzom optičkom vezom, a lokalne mreže su uglavnom izgrađene samo djelomično. Stoga je ova usluga namijenjena tehnološki razvijenijim školama i trebat će još dosta uložiti u infrastrukturu hrvatskih škola, prije nego što se e-Dnevnik počne masovno koristiti”, kaže Kolarek. Sva dostignuća ovog projekta predstavit će na Hewlett-Packardovoj poslovno-tehnološkoj konferenciji HP 360°, pod nazivom Snaga ljudi, tehnologija i ideja, oni koji su projekt i ostvarili – CARNet, partner STORM Computers i HP. Iz CARneta kažu da sustav radi bez problema, a sve tri škole uključene u pilot-projekt odlučile su od sljedeće školske godine uvesti e-Dnevnike u sve razrede i u potpunosti izbaciti papirnate dnevnike, ili kako ih još nazivaju- imenike. Anketa provedena među profesorima koji koriste e-Dnevnik aplikaciju na svojim tablet uređajima, pokazala je da njih 95% misle da su elektronički dnevnici bolji od starih. U prosincu je uvedena mogućnost da roditelji koji to žele na e-mail dobivaju obavijesti o izostancima svog djeteta, a od drugog polugodišta je u rad pušten i e-Dnevnik za učenike. To je web-aplikacija koja omogućava učenicima pregled ocjena, izostanaka i bilježaka koje su upisali nastavnici u e-Dnevnik sustav. Profesor Edin Katić koji je bio voditelj projekta u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru, kaže kako već duže vrijeme nema posla. To znači, da su se profesori potpuno naviknuli na upisivanje ocjena u tablet uređaje. Bojao se, kaže, da proces neće teći tako lako, no aplikacija je prilično jednostavna pa su se i učenici koji provjeravaju ocjene na internetu i profesori koji ih unose, brzo naviknuli.

Tko su moderni?

386 škola zadovoljilo uvjete
Primjenu e- Dnevnika neće tako skoro dočekati sve hrvatske škole. Zašto je tomu tako? Zbog skupoće projekta. Naime, u pilot fazi su projekt u omjeru od oko 60% financirali gradovi kao osnivači škola, a oko 40% CARNet. CARNet je uložio oko 400.000 kuna, za dio radova na lokalnim mrežama škola, mrežnu opremu i tablete. Brzu optičku mrežu za sada ima samo od 1386 škola u Hrvatskoj samo njih 386 pa se može očekivati da će upravo one biti prve na listi za uvođenje e-Dnevnika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je odlicno!

New Report

Close