Švaljek: Nakon restrukturiranja, Zagrebački holding okreće se rastu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. rujan 2014. u 09:33
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Zagrebački holding je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci uvećao dobit na 20 milijuna kuna.

Zagrebački holding (ZGH) je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci uvećao dobit na 20 milijuna kuna, smanjio zaduženost za 554 milijuna, ali i broj zaposlenika za 12 posto, a nakon restrukturiranja, u idućem razdoblju fokus će biti usmjeren na održivi rast, kazala je u razgovoru za Hinu zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.

Društvo Zagrebački holding, kao i cijela Grupa, sada posluju stabilno i pozitivno, ocijenila je Švaljek, potkrijepivši to podacima da je društvo 2013. završilo s dobiti od dva milijuna kuna, dok je Grupa Zagrebački holding ostvarila dobit od 50 milijuna kuna.

„Trend započet prošle godine nastavlja se, prema prvim podacima, i u 2014. godini. Za prvih šest mjeseci dobit ZGH-a iznosi 20 milijuna kuna, a Grupe 87 milijuna kuna“, navodi Švaljek.

Rezultat je to, kako ističe, ponajviše poboljšanih poslovnih rezultata podružnice ZET. „Iako ZET i dalje ostvaruje gubitak, on je u prvom polugodištu gotovo prepolovljen u odnosu na prvo polugodište prošle godine, sa 107 na 66 milijuna kuna“, kaže Švaljek.

„Ostvarena dobit i stabilizacija financijske situacije ključni su razlozi zbog kojih je Standard&Poor's nedavno poboljšao izglede u ocjeni kreditne sposobnost Holdinga, a ujedno i ono što ohrabruje da se nastavi s transformacijom društva“, ističe Švaljek.

S&P je u kolovozu potvrdio rejting ZGH-a na 'B', pri čemu je poboljšao njegove izglede iz negativnih u stabilne.

Zagrebački holding zabilježio je lani gotovo 10 posto ili 375 milijuna kuna veći prihod. Švaljek, međutim, navodi da s obzirom na aktualno stanje gospodarstva, porast prihoda nije mogao proizići iz veće potražnje za uslugama Holdinga, a ni podizanje cijena komunalnih usluga nije dolazilo u obzir, tim više što je to bilo jedno od načela koje je u novom mandatu zacrtao gradonačelnik Milan Bandić, odnosno Skupština Zagrebačkog holdinga.

„U takvim je okolnostima povećanju prihoda u prošloj godini najviše pridonijelo potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim su značajno smanjene jubilarne nagrade. Kao posljedica te mjere, smanjena je sadašnja vrijednost rezerviranja za primanja zaposlenih, te su priznati prihodi od ukidanja rezerviranja za jubilarne nagrade u iznosu od 141 milijuna kuna. Osim toga, na povećanje poslovnih prihoda utjecalo je i povećanje prihoda od subvencija i potpora za 135 milijuna kuna u odnosu na 2012. godinu“, tumači Švaljek.

Ističe i da su u prvih šest mjeseci ove godine prihodi ZGH-a neznatno, za 0,2 posto, smanjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. „Radi usporedivosti, navodim podatak koji u oba razdoblja ne uključuje podružnice koje su krajem 2013. godine izdvojene iz sastava društva ZGH d.o.o. – AGM, GSKG, Vodoopskrba i odvodnja i Upravljanje sportskim objektima“, napominje Švaljek.

Ukupna zaduženost manja za 554 milijuna kuna

Krajem lipnja, pak, ukupni je dug po obveznicama i kreditima Zagrebačkog holdinga dosezao 5,8 milijardi kuna. Od toga su obveze po izdanim obveznicama bile 2,3 milijarde kuna, dugoročne kreditne obveze 2,7 milijardi kuna, a kratkoročne kreditne obveze 826 milijuna kuna.

„Iako je ukupna zaduženost Holdinga razmjerno visoka, na kraju prvog polugodišta ona je bila za 554 milijuna kuna niža nego krajem prvog polugodišta prošle godine. Radi se o smanjenju od gotovo 9 posto, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u idućem razdoblju“, kaže Švaljek.

Dodaje da je zahvaljujući pretvaranju kratkoročnih kredita u dugoročne, uz suglasnost Grada Zagreba, koje je uslijedilo početkom drugog polugodišta ove godine, Zagrebački holding sada bez kratkoročnih kreditnih zaduženja.

„Željela bih naglasiti da je ovime osjetno smanjen rizik financiranja Holdinga koji je sredinom prošle godine zbog visoke razine kratkoročnih obveza bio izuzetno velik“, kaže Švaljek.

Obveznice čija vrijednost iznosi 300 milijuna eura ili oko 2,3 milijarde kuna dospijevaju za tri godine. Već u prvoj polovini ove godine u Holdingu su ozbiljno pristupili razradi najpovoljnijeg načina njihove otplate.

„Vjerujem da će on biti definiran do kraja godine, a sljedeće godine i implementiran. Dio iznosa duga po obveznicama trebat će refinancirati, ali je za očekivati da će financijske institucije, uzimajući u obzir poboljšane financijske rezultate Holdinga, biti spremne ponuditi zadovoljavajuće uvjete financiranja“, rekla je Švaljek.

Napomenula je da Holding, usporedo s ovim aktivnostima, priprema strateške dokumente kojima će predstaviti svoje srednjoročne i dugoročne razvojne ambicije, te održive poslovne modele koji će jamčiti njihovo ostvarivanje.

U proteklih pola godine značajno je smanjen i broj zaposlenika u Holdingu. Krajem lipnja u tvrtki je bilo zaposleno 8.462 radnika. Ako se zanemari utjecaj izdvajanja podružnica, broj zaposlenika smanjen je za 12 posto ili 1.198 radnika u odnosu na kraj prvog lanjskog polugodišta.

„Rekla bih da se radi o impresivnom smanjenju broja zaposlenih, da se planovi u tom pogledu dosljedno ostvaruju te da odabrani model zbrinjavanja viška zaposlenika donosi željene efekte. S obzirom na to da je značajan broj zaposlenika prihvatio taj model, i njihova su očekivanja očito bila ispunjena. Građani sigurno mogu potvrditi da, usprkos ovom smanjenju broja zaposlenih, kvaliteta komunalnih usluga koje pruža Holding nije pala, što je iznimno važno“, navodi Švaljek te dodaje da je sveobuhvatno restrukturiranje Holdinga jedan od prioriteta Gradske uprave i Uprave Holdinga, ali na način da se ne dovede u pitanje funkcioniranje grada i kvalitetu života njegovih stanovnika.

Fokus na održiv rast

I dok je u proteklih godinu dana naglasak u restrukturiranju Holdinga bio na financijskom, te djelomično na organizacijskom restrukturiranju, u idućem razdoblju preostaje ustrajan posao na pronalaženju učinkovitijih poslovnih modela koji će osigurati dugoročno stabilno poslovanje i održiv rast društva, kaže Švaljek.

„To podrazumijeva temeljito preispitivanje mogućnosti smanjenja svih vrsta troškova, poboljšanje naplate prihoda, ulaganja u unapređenje i ponudu novih usluga te u svakom pogledu približavanje poslovanja standardima koji vrijede u kompanijama u privatnom sektoru. Dodatni izazov predstavlja i priprema određenih projekata za sufinanciranje sredstvima EU fondova, kao i komercijalizacija tzv. non-core imovine i djelatnosti“, ističe Švaljek.

Navodi i da su u ovome trenutku najvažniji investicijski projekti ZGH-a izgradnja osnovne škole u Sesvetskom Kraljevcu, srednje škole u Sopnici-Jelkovcu i bazena na Sveticama.

Ukupan planiran iznos ulaganja u ove objekte u 2014. godini iznosi 176 milijuna kuna. Završetak izgradnje škola očekuje se početkom rujna, bazen i dvorana srednje škole u Sopnici-Jelkovcu bit će dovršeni tijekom studenoga ove godine, dok bi bazen na Sveticama trebao biti stavljen u funkciju u svibnju 2015. godine, kazala je Švaljek u razgovoru za Hinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close