Sunčani Hvar: Novi plan restrukturiranja predviđa otpis kamata, dokapitalizaciju…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 16:57
Foto: Borna Filić / Pixsell

Hvarska hotelska kuća Sunčani Hvar objavila je izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja.

Hvarska hotelska kuća Sunčani Hvar objavila je izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja u sklopu predstečajne nagodbe, čije su temeljne odrednice stopostotni otpis kamata, dokapitalizacija dioničara po modelu pro rata (proporcionalno) te smanjenje temeljnog kapitala kako bi se pokrili preneseni gubici.

"S obzirom da je novi plan rezultat kontinuiranih pregovora s većinskim dioničarima Prime Tourist Resorts, Orco Property Group i različitim tijelima Republike Hrvatske, koji su istovremeno najveći vjerovnici, društvo vjeruje u prihvaćanje novog plana i njegovu uspješnu provedbu", navodi se u priopćenju tvrtke, uz napomenu da je izmijenjeni plan jučer objavljen na stranicama Fine.

Stopostotni otpis kamata, dokapitalizacija dioničara po modelu pro rata te smanjenje temeljnog kapitala na nominalnu cijenu dionica od 20 kuna za dionicu, s postojećih 40 kuna, kako bi društvo moglo pokriti prenesene gubitke, temeljne su odrednice novog plana kao ključnog koraka za finalizaciju posljednje i krucijalne faze cjelokupnog restrukturiranja tvrtke, ističu iz Sunčanog Hvara.

Prihvaćanjem tog novog plana ukupan bi se dug Sunčanog Hvara smanjio za 272,4 milijuna kuna ili za 47,46 posto, odnosno dug bi se sa sadašnjih 574,09 milijuna kuna smanjio na 301,6 milijuna kuna.

To je "razina duga koju društvo može uredno servisirati iz redovnog poslovanja, kako je i dokazalo svojim poslovnim rezultatima kojima bilježi kontinuirani rast već treću godinu za redom", navode iz Sunčanog Hvara .

U priopćenju se također navodi kako je Uprava Sunčanog Hvara u suradnji s dioničarima, Ministarstvom turizma, Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te Poreznom upravom, "identificirala sve probleme i prijedloge rješenja u predstečaju te je, nakon opsežnih napora društva i njegovih savjetnika, novi plan financijskog restrukturiranja u visokom stupnju usuglašenosti".

"Plan je usmjeren na očuvanje jednog od vodećih hotelskih poduzeća u Hrvatskoj, štiteći na taj način stotine radnih mjesta te kontinuirani rast i razvoj turističke ponude na otoku Hvaru, jednoj od najtraženijih turističkih destinacija na Jadranu. Sudbina i budućnost društva sada ostaju u rukama njegovih najvećih vjerovnika i dioničara te njihovoj potpunoj podršci predloženom planu financijske konsolidacije", zaključuje se u priopćenju.

Sunčani Hvar je od kraja svibnja ove godine u procesu predstečajne nagodbe i u tom je postupku utvrđen dug tvrtke u iznosu od 574 milijuna kuna.

U ukupnom se dugu gotovo 96 posto odnosi na vjerovnike s razlučno osiguranim tražbinama, pri čemu je najveći vjerovnik slovački Prime Tourist Resort, koji trenutno ima 24,94 posto dionica Sunčanog Hvara.

Ta je tvrtka postala dioničar i najveći vjerovnik Sunčanog Hvara nakon što je sredinom lipnja od dotadašnjeg većinskog vlasnika hvarske tvrtke, Orco Property Group stekla 2,08 milijuna dionica i dio razlučnih potraživanja te nakon što je otkupila dug Sunčanog Hvara od poslovnih banaka. Tako Prime Tourist Resorts ima tražbine s osnove pozajmice vlasnika Orco Property Group u iznosu od 44,6 milijuna kuna te po otkupu duga od poslovnih banaka u iznosu od 413,9 milijuna kuna.

Prema novom prijedlogu restrukturiranja, za potraživanje s osnove pozajmice u iznosu od 44,6 milijuna kuna predlaže se da Prime Tourist Resorts u potpunosti otpiše kamate od 10,7 milijuna kuna, a da s iznosom glavnice od 33,9 milijuna kuna dokapitalizira Sunčani Hvar. Kod potraživanja pak po otkupu duga od poslovnih banaka predlaže se stopostotni otpis kamata (15,7 milijuna kuna), dokapitalizacija s iznosom od 103,8 milijuna kuna te reprogram preostalog iznosa duga od 294,4 milijuna kuna na 15 godina.

I za ostale razlučne vjerovnike se predlaže stopostotni otpis kamata, pa bi tako HBOR, od ukupnog potraživanja od 2,9 milijuna kuna, otpisao 18,6 tisuća kamata, otpisao 25 posto glavnice ili 733,3 tisuće kuna, a ostatak od 2,2 milijuna kuna reprogramirao na pet godina uz kamatnu stopu od 5 posto godišnje.

Plan predviđa i da Ministarstvo financija, kojemu Sunčani Hvar duguje ukupno 62,4 milijuna kuna, otpiše 10,6 milijuna kuna kamata, a u dokapitalizaciji sudjeluje s glavnicom u iznosu od 51,8 milijuna kuna, dok bi CERP, čije je ukupno potraživanje 25,8 milijuna kuna, otpisao 5,9 milijuna kuna kamate, a s preostalih 19,9 milijuna kuna dokapitalizirao hvarsku tvrtku.

"Pro rata dokapitalizacija je ključna u postupku dokapitalizacije društva s obzirom na činjenicu kako bi se svaki drugi oblik dokapitalizacije od strane Republike Hrvatske mogao smatrati prikrivenom državnom potporom. Sukladno tome, Uprava društva predlaže sadašnjim, većinskim dioničarima, dokapitalizaciju, ali na pro rata način čime se ne bi narušavao udio Republike Hrvatske unutar vlasničke strukture", navodi se u izmijenjenom planu.

Prema tom planu bi i nakon dokapitalizacije Sunčanog Hvara udio države ostao na 32,36 posto (DUUDI 27,24 posto i CERP 5,12 posto), dok bi Prime Tourist Resort povećao svoj vlasnički udio sa sadašnjih 24,94 posto na 46,18 posto, a Orco Property Group smanjio sa 31,61 posto na 16,70 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close