Sud u Haagu: Hrvatska neće platiti štetu austrijskoj Adriji

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 22. kolovoz 2012. u 22:00
PXL

Austrijskoj tvrtki Adria Beteiligungs GmbH nadležni sud u Haagu odbio je zahtjev za poništenjem pravorijeka Arbitražnog suda te je tako toj tvrtki odbijen zahtjev za 80 milijuna eura naknade štete od Republike Hrvatske.

Među ostalim hrvatsko Državno odvjetništvo u objavi je navelo i kako austrijska tvrtka ima pravo žalbe na odluku suda u Haagu. Ovaj zahtjev tvrtke Adria Beteiligungs GmbH već je 2010. odbio Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Kako stoji u priopćenju DORH-a, tužba Adrije potječe iz njezina spora s Hrvatskom lutrijom (HL) još iz ranih devedesetih godina. Spor se odnosi na dva zajednička ulaganja u igre na sreću koja su nastala prije raspada bivše Jugoslavije. Kao što je to bio slučaj i s mnogim drugim poslovnim pothvatima u Hrvatskoj u to vrijeme, tijekom Domovinskog rata zajednička ulaganja pretrpjela su velik ekonomski pad. Poslovni odnos HL-a i Adrije pogoršan je kad je Adria pokušala od HL-a preuzeti upravljanje zajedničkim ulaganjima što je dovelo do nemogućnosti upravljanja i u konačnici raskida HL-ova ugovora 1994.

Tada su protiv Lutrije pokrenuli postupak na hrvatskom sudu. Prvotno su tražili uspostavu zajedničkih ulaganja, a poslije su od suda zatražili da se donese presuda kojom će im biti isplaćena naknada za štetu. U studenom 2002. sud je HL-u odredio kako moraju platiti 4,5 milijuna eura naknade štete Austrijancima. Iako je Hrvatska lutrija taj iznos i uplatila, Austrijanci su ustrajali u tužbi zbog izgubljene zarade koja nije riješena pred hrvatskim sudom. Novi zaokret dogodio se u lipnju 2007. kada je austrijska tvrtka međunarodnom arbitražom podnijela tužbu i protiv Republike Hrvatske tražeći naknadu od 80 milijuna eura uz tvrdnje da je Hrvatska tijekom Domovinskog rata izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja i da su Adrijini problemi nastali zbog nastojanja Hrvatske “da se riješi austrijskoga kapitala iz hrvatskoga gospodarstva”. Ovu je tužbu, kao što je spomenuto, sud u Haagu odbio.

Komentirajte prvi

New Report

Close