Sud odobrio predstečajnu nagodbu nad vinkovačkim Diljem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2013. u 11:47
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Nagodbu sa 207 vjerovnika, čije su ukupne tražbine utvrđene u iznosu od 621,53 milijuna kuna, Trgovački sud odobrio je 20. rujna.

Trgovački sud u Osijeku odobrio je sklapanje predstečajne nagodbe nad vinkovačkom industrijom građevinskog materijala Dilj, objavljeno je danas na internetskim stranicama Financijske agencije (Fina).

Nagodbu sa 207 vjerovnika, čije su ukupne tražbine utvrđene u iznosu od 621,53 milijuna kuna, Trgovački sud odobrio je 20. rujna.

Planom financijskog restrukturiranja predviđeno je da se otpusti 30 posto glavnice duga prema tijelima javne uprave i poduzećima u većinskom državnom vlasništvu, te otpiše sva kamata, dok bi se preostali dug, 3,55 milijuna kuna, reprogramirao kroz 2 godine uz 4,5 posto kamate, počevši od iduće godine.

Planom je predviđeno i da banke otpišu svih 168,87 milijuna kuna glavnice po osnovi sudužništva. Najveći iznos pritom će otpisati Zagrebačka banka, 94,17 milijuna kuna, a potom Unicredit bank Mostar, gotovo 26 milijuna kuna,

Istodobno, Dilj će nastaviti prema ranije ugovorenoj dinamici otplaćivati tražbine u visini od 1,06 milijuna kuna po osnovi faktoringa, te lizinga od 242.491 tisuću kuna.

I povezana društva s Diljem pristala su po osnovi sudužništva otpisati sav dug toj vinkovačkoj tvrki. Riječ je o 435 milijuna kuna, od kojih najveći dioni otpada na Našicecement, 202 milijuna.

Svi ostali vjerovnici Dilju će otpisati 30 posto glavnice duga, te sve kamate, i omogućiti otplatu duga diskontirane glavnice kroz dvije godine bez kamata, uz mogućnost prijevremenog plaćanja duga uz diskont.

Izuzetak su dugovanja prema Grant Thornton reviziji, u visini od 78.149 kuna, koja će biti isplaćena prema ranije dogovorenoj dinamici sukladno ugovoru.

Za plan financijskog restrukturiranja 19. lipnja glasovali su vjerovnici čije tražbine iznose 478,46 milijuna kuna, odnosno njih više od dvije trećine.

S vjerovnicima koji se nisu odrekli prava na odvojeno namirenje Dilj će još pregovarati, vodeći računa o održivosti cjelokupnog plana financijskog restrukturiranja, navodi se između ostaloga u rješenju Trgovačkog suda.

Komentirajte prvi

New Report

Close