Sud imenovao privremeno vjerovničko vijeće Agrokora, ovo su članovi

Autor: Poslovni.hr/H , 13. travanj 2017. u 13:58
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački Trgovački sud u četvrtak je rješenjem tvrtku Kraš, stočara iz Gudovca Tonija Raiča, američku kompaniju Knighthead Capital Management, ruski Sberbank i Zagrebačku banku imenovao u privremeno vjerovničko vijeće u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom.

 Rješenjem, koje potpisuje sutkinja Trgovačko suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić, ovo se vijeće osniva i u njega se imenuje pet članova, kao što je predviđeno Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

 Toni Raič, vlasnik obrta za uzgoj goveda Stočarsko Raič iz Gudovca, u vijeću će biti predstavnik skupine vjerovnika koju čine mali dobavljači, a čije tražbine, navodi se u rješenju, prema zatečenom stanju poslovnih knjiga Agrokora i njegovih povezanih i ovisnih društava, ne prelaze iznos od 100 tisuća kuna.

Predstavnik Kraša će, pak, zastupati velike dobavljače, odnosno one kojima Agrokor i njegova društva duguju više od 100 tisuća kuna.

 Osoba koju odabere američki Knighthead Capital Management LLC iz New Yorka  u vijeću će zastupati interese imatelja obveznica Agrokora, odnosno, Zagrebačka banka će odabrati osobu koja će zastupati tzv. osigurane vjerovnike, a Sberbank of Russia osobu koja treba štititi interese vjerovnika svrstanih u skupinu "neosigurani vjerovnici".

 Privremeno vjerovničko vijeće ima ista prava, ovlasti i obveze kao i "pravo" vjerovničko vijeće i to sve dok se ono ne osnuje.

 Zakon predviđa da, kada se osnuje, vjerovničko vijeće ima najviše devet članova, predstavnika vjerovnika. Broj članova vijeća i razvrstavanje u skupine vjerovnika sud utvrđuje na prijedlog izvanrednog povjerenika, pri čemu broj članova mora biti neparan.

 Od dana osnivanja pa sve do dovršetka postupka izvanredne uprave vjerovničko vijeće ima pravo biti obaviješteno o stanju dužnika i njegovih povezanih i ovisnih društava, a u ime vjerovnika sudjeluje u sastavljanju i pripremi nagodbe te daje suglasnost izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe.

 Također, bez suglasnosti ovog vijeća izvanredni povjerenik ne može donijeti odluku niti raspolagati nekretninama, dionicama ili udjelima u povezanim i ovisnim društvima Agrokora ako vrijednosti te aktivnosti prelazi 3,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close