Što s Inom nakon 11. rujna? Ovisi koga pitate

Autor: Ana Blašković , 31. kolovoz 2016. u 14:07
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premda je korupcijski skandal oko Ine, afera Konzultantica, dovela do pada Vlade i raspisivanja novih izbora, ni HDZ niti SDP u izbornim programima nemaju ni slova o toj nacionalnoj naftnoj kompaniji. Deset dana prije izbora jasno je da imaju dijametralno suprotna viđenja što s Inom nakon 11. rujna.

HDZ ostaje za strateško partnerstvo s Molom, SDP ima ideju da nakon arbitraže Ina otkupi mađarski udio, dok su za Most otvoreni za sve opcije koje štite interes Hrvatske.

Na okruglom stolu 'Kakva budućnost čeka Inu' u organizaciji Sindikata naftnog gospodarstva, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da se "arbitraža mora nastaviti jer se bez nje Mađare ne može prisiliti na pregovore" dodavši da je u Ini prisutan isključivo vlasnički problem iz kojeg proizlazi problem upravljanja. "Mirovinski fondovi sukladno zakonu ne mogu otkupiti taj udio niti to žele. Postoje dva modela, jedan da se nađe tzv. 'bridge loan' pa da Ina iz svoje dobiti u budućnosti sama sebe otkupi. Drugi je sličan, da se Ina zaduži, kupi dionice potom ih poništi", kazao je Hajdaš Dončić.

HDZ-ov Goran Marić rezolutno pak kaže: "Nema ni prodaje dionica u Ini, nema ni otimanja, nema ni zatvaranja rafinerija. Mora se provoditi arbitražni postupak, pregovarati i dogovoriti sa strateškim investitorom Molom da se rafinerije modernizaciju i zapošljavaju. Smatra da hrvatska strana ima dobre pretpostavke za postizanje dogovora i otklanjanja, kako kaže, "svih nesporazuma s Molom", a pri čemu glavni problem vidi u činjenici da "smo uvijek imali nesposobne pregovarače u ime Hrvatske".

"Ina je prevažna za hrvatsku industrijsku budućnost da bi se mogla gledati kao samo jedna tvrtka. Arbitražu apsolutno treba nastaviti, mi smo optimistični. Ovisno o ishodu same arbitraže ovisit će pregovori. Mislim da se zasad ne razmišlja o potpunoj privatizaciji Ine, a ostale opcije su otvorene, a svaka mora biti prihvatljiva za hrvatske interese koji se mogu zaštititi na više načina. Osobno bih volio vidjeti Inu bez Mola, ali mi smo u Mostu otvoreni i za tu mogućnost, ali na bitno drugačijoj osnovi nego dosad", rekao je član Nadzornog odbora mostovac Dario Čehić.

Predsjednica Singa Jasna Pipunić kaže da je za sindikat "bitan konsenzus svih stranaka o Ini i garancija da se neće svake četiri godine mijenjati politika u Ini, a to nažalost ovdje danas nismo čuli". "U pitanje vlasničkih odnosa mi se ne možemo miješati. Za nas je bitno da se oni dogovore, da mi možemo raditi, a ne Ina bude dnevno politička tema", poručila je Pipunić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

tko nas vise ista pita.
da imamo adute, sazvali bi skupstinu…kad tamo gle madjari bi pokazali da sa sklrbnickima imaju preko 50% i …sve bi konacno bilo jasno.
end of story-sorry, next time -more luck!

New Report

Close