‘Stečajni prijedlog bez osnove, oštećeni smo’

Autor: Suzana Varošanec , 18. veljača 2018. u 22:00
Tehnika očekuje da će sud odbiti prijedlog Zagorje-Tehnobetona/Davor Puklavec/PIXSELL

Direktor Tehnike Zlatko Sirovec tvrdi da tvrtka i dioničari trpe znatnu reputacijsku štetu zbog čega će tražiti obeštećenje.

Prijedlog za otvaranje stečaja zbog navodne prezaduženosti Tehnike koji je podnijelo Zagorje-Tehnobeton nije osnovan, a očekujemo da će biti odbačen, poručila je Tehnika u petak preko Zagrebačke burze, a do ranih poslijepodnevnih sati bilo je obustavljeno trgovanje ovom dionicom.

Predlagatelj nije vjerovnik, navode, i nema pravomoćno utvrđeno bilo kakvo potraživanje prema Tehnici, nego se "vodi prvostupanjski sudski postupak o utvrđenju visine međusobnih potraživanja i protupotraživanja". Direktor Tehnike Zlatko Sirovec na naš upit odbio je komentirati sudski postupak koji je u tijeku, no kako pojašnjava riječ je o postupku u kojem i "Zagorje Tehnobeton i Tehnika imaju jedna prema drugoj potraživanja u vezi izgradnje objekata u naselju Jelkovec-Sesvete". 

"Stečajni prijedlog Zagorje Tehnobetona smatramo neosnovanim te nekorektnim korištenjem zakonskih mogućnosti radi pritiska na Tehniku da u sudskom sporu, koji je još u prvostupnoj fazi, odustane od svojih stavova i prihvati dogovor po uvjetima Zagorje Tehnobeton", iznosi Sirovec.  Također tvrdi i da zbog navedenog prijedloga Tehnika trpi znatnu reputacijsku štetu, visinu koje je u ovom trenutku teško iskazati. Kako štetu prema Sirovcu trpe i imatelji dionica Tehnike, on najavljuje tužbu za naknadu štete.

Ističe i da ovime nije ugrožena održivost poslovanja Tehnike, kao što je to bilo prije dvije godine, kada je sud na prijedlog Zagorje Tehnobetona odredio prethodnu mjeru, uslijed koje su računi Tehnike bili blokirani oko mjesec dana, dok viši sud nije po žalbi Tehnike prethodnu mjeru ukinuo. Za postojanje navedenog spora između Tehnike i Zagorje Tehnobetona tako se i doznalo kada je Zagorje interveniralo kroz navedenu mjeru osiguranja. Sada se pak doznaje da su nakon podnošenja stečajnog prijedloga, o kojem Tehnika nije bila formalno obaviještena, predstavnici Zagorja u petak imali sastanak s direktorom Tehnike.

Pojedinosti nisu poznate, ali Sirovec navodi da je Tehnika odbila mogućnost nagodbe. Tvrtka nije u blokadi, vrijednost ugovorenih radova u realizaciji je na oko 550 mil. kuna, a pri kraju su pregovori i je pred zaključivanjem nekoliko ugovora. Prema našem sugovorniku pokazuje se oporavak graditeljskog tržišta, ali još postoje poteškoće u naplati potraživanja za izvedene radove i u plaćanju po okončanim obračunima.

Pred zaključenjem čini se da je novi veliki posao u Rijeci, jer na internetskoj stranici Tehnike navode da je od investitora JTH Costabella zaprimljena obavijest o prihvaćanju ponude Tehnike za izvođača radova na betonskoj konstrukciji i temelja za Turističke naselje Costabella. Vrijednost projekta prelazi 200 milijuna kuna. U realizaciji su projekti u Švedskoj, gdje su i u završnoj fazi s pregovorima za više poslova, a suradnji s Ingrom u Alžiru rade na izgradnji Vojne bolnice.

Čišćenje bilance

U minusu zbog Agrokora
Bez utjecaja postupka nad koncernom Agrokor, poslovni rezultat Tehnike za 2017. bio bi oko nule, a ne iskazani gubitak od 141 mil. kn, kaže direktor Tehnike Z. Sirovec. Izvanredna uprava nad koncernom Agrokor značajno je utjecala na rezultate poslovanja, a u tom smislu navodi prekid realizacije određenih ugovora zaključenih s društvima u sustavu Agrokora, neplaćanje priznatih potraživanja koja su predmet buduće nagodbe i jednostrane korekcije ugovornih kondicija od strane Agrokorovih članica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

„Prethodna mjera“ kao mjera osiguranja potraživanja, to je pravna inovacija Prof. dr. sc. Eduarda Kunšteka!!!
Bože, da je samo izračunati koliko je štete taj pravni inovator napravio hrvatskim poduzetnicima!!??? A koliko li je tek štete napravio uvođenjem „procesnog prava“ kao onog prava koje je likvidiralo „stvarno pravo“???
To je ta „reputacijska šteta“ kako se danas kaže za „izgubljenu dobit“ iz stvarnog prava“!!!!!

New Report

Close