‘Staze lipicanaca i kune’ povukle gotovo 400.000 eura

Autor: Ksenija Kale , 16. srpanj 2012. u 22:00

Projekt će trajati 14 mjeseci, predviđena je obnova 98 km putova za pješake, bicikliste i jahače, a posebno će se urediti pet destinacija

Grad Lipik je dobio 386.548 eura iz pretpristupnog programa Europske unije IPA IIIC – Poslovna infrastruktura za turistički projekt “Stazama lipicanca i kune”. Zahvaljujući tome projektu, ukupno vrijednom 515.397 eura, na području gradova Lipika i Pakraca bit će uređeno, označeno i opremljeno stotinjak kilometara staza za pješake, bicikliste i jahače.Prvi projekt grada Lipika sufinanciran iz EU trajat će 14 mjeseci, a trebao bi biti završen do 31. ožujka sljedeće godine. Predviđena je obnova 98 kilometara putova za pješake, bicikliste i jahače, koji će biti označeni i opremljeni mjestima za odmor i urbanom opremom. U planu je uređenje pet destinacija sa zabavnim i rekreativnim sadržajima za djecu i odrasle: jezera Raminac, Omanovac, Pjeskara i Pakurnovac te kružne staze Cross country kao sastavnog dijela biciklističkog parka Psunj. Voditeljica projekta Veronika Prhal tvrdi da je projekt specifičan jer je osmišljen i provodi se na području Lipika i Pakraca, najzapadnijih gradova Požeško-slavonske županije. Projektom će se ujediniti turistički potencijali Lipika i Pakraca na lokalnoj razini kroz razvoj i jačanje javne turističke infrastrukture. To bi trebalo unaprijediti razvojni potencijal ovoga nerazvijenog područja.

Pozitivna iskustva
Projekt je usmjeren prema poduzetnicima u turizmu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su smještena uz stazu i farmama koje su zainteresirane za aktivno bavljenje ruralnim turizmom, ali i lokalnim udrugama kroz manifestacije, natjecanja i druženja kao i turističkim djelatnicima svih profila. Za 20 lokalnih poduzetnika koji se bave turističkom djelatnošću bit će organizirano 30 dana obuke u svrhu poboljšanja turističke ponude te unapređenja pružanja usluga u skladu s trendovima u turizmu.“Projekt je u fazi provedbe i ugovaranja izvoditelja radova i pružatelja usluga. Ubrzo će se početi postavljati oprema uz stazu, a početkom jeseni krećemo s edukacijom poduzetnika i izradom Strategije razvoja turizma gradova Lipika i Pakraca. Namjera nam je regionalno i lokalno privući više posjetitelja, ali i turista koji su u prolazu”, tvrdi Prhal. Kružna bi staza nakon završetka projekta trebala biti prohodna cijelom dužinom za pješačenje, biciklističke vožnje i jahanje. “Suočavamo se s puno nepoznanica, novih procedura i pravila. No iskustva u pripremi i provedbi ovoga projekta su pozitivna. Ojačat ćemo turističke potencijale na našem području i obogatiti Lipik novim kapacitetima za osmišljavanje i provođenje novih projekata. Budemo li uspjeli provesti ovaj projekt u zadanom roku, bit ćemo jako zadovoljni”, naglašava Prhal.

Pripremaju se novi projekti
Dodaje da u pripremi i provođenju ovoga projekta nije bilo većih problema zahvaljujući tehničkoj pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). “Već razmišljamo o novim projektima koje bismo financirali na ovakav način jer nam omogućavaju da sa sredstvima EU, koja bi bilo nemoguće osigurati iz vlastitih sredstava, stvorimo dodanu vrijednost za naše stanovnike”, zaključuje Prhal.

Komentirajte prvi

New Report

Close