Srednja škola iz Slavonskog Broda povukla tri milijuna eura

Autor: Ksenija Kale , 02. travanj 2012. u 22:00

Srednje škole Matije Antuna Reljkovića je ‘Regionalni biotehnološki centar za istraživanje i razvoj’ koji je povukao gotovo milijun eura

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda povukla je 998.701 euro iz pretpristupnog programa Europske unije IPA IIIC za projekt “Regionalni biotehnološki centar za istraživanje i razvoj Brodsko-posavske županije”.

Zahvaljujući tom projektu vrijednom gotovo 1,5 milijuna eura, od čega Europska unija financira dvije trećine, škola namjerava proizvoditi bezvirusne sadnice i biljni materijal, provoditi istraživanja u području genetike biljaka te laboratorijske analize za potrebe poljoprivrednika i pružati edukativne i savjetodavne usluge u području poljoprivrede i poduzetništva. U opisu projekta navodi se da se njime želi potaknuti umrežavanje istraživačkih institucija i institucija koje pružaju potporu poslovanju poduzetnika s privatnim sektorom. To je već treći veliki projekt ove škole sufinanciran iz EU, koji je krenuo 25. veljače i traje 18 mjeseci. “Namjera je promijeniti strukturu, odnosno uz postojeću strukturu proizvodnje u poljoprivredi naučiti ljude kako mogu napraviti pomak u edukaciji i novim tehnologijama iz područja poljoprivrede”, ističe ravnatelj škole Vlado Prskalo. Projekt za cilj ima osnivanje Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije, kao glavne jezgre inovativnog načina proizvodnje sadnica u toj županiji i pokretača partnerskih aktivnosti povezanih s istraživanjima, edukacijom i razvojem u poljoprivredi. Namjera je potaknuti gospodarski rast u Brodsko-posavskoj županiji temeljen na istraživačkim i razvojnim aktivnostima i transferu novih tehnologija u poljoprivredi.

Stvaraju centar izvrsnosti
Projekt je usmjeren na poljoprivredne proizvođače u toj županiji, na obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poduzetnike u poljoprivredi kojima će biti omogućena besplatna naobrazba i savjetovanje u području agrotehnologije i razvoja poduzetničkih znanja i vještina da bi uspješno proizvodili visokoprofitabilne kulture, uveli bezvirusni materijal u proizvodnju i primjenjivali načela inovativne dinamičke proizvodnje. Sukladno tome je u sklopu projekta predviđeno formiranje pilot-skupine od 80 poljoprivrednih proizvođača koji će sudjelovati u edukaciji i savjetovanju i najmanje 500 poljoprivrednih proizvođača koji će sudjelovati na informativnim seminarima. U povlačenju novca iz fondova EU škola M. A. Reljkovića vrlo je uspješna, a prema riječima ravnatelja Prskala dosad je već iz fondova EU za svoje projekte dobila tri milijuna eura. Naglašava da u pripremi i provedbi dosadašnjih projekata sufinanciranih iz EU zasad nisu imali većih problema. “U pripremi projekta dobili smo pomoć Europske unije. Natjecali smo se i dobili pomoć njihovih stručnjaka u izradi projekta”, tvrdi. Tako ovaj posljednji projekt sufinanciran iz IPA-e predstavlja nastavak projekta CARDS 2004 – Održivi razvoj ratom zahvaćenih područja, vrijedan 600.000 eura. Zahvaljujući tome srednja škola je modernizirala školske prostore, nabavila najmoderniju opremu za laboratorije i praktikume i uvela nove programe edukacije u poljoprivredi. “Počeli smo stvarati centar izvrsnosti u obrazovanju iz područja poljoprivrede. Ovaj zadnji projekt nastavak je naše priče započete još u programu Europske unije CARDS gdje pokušavamo nove tehnologije koje u svijetu već postoje dovesti u Slavoniju te svoje učenike i sve ostale naučiti da cijeli život moraju učiti i da se moraju nositi s novim tehnološkim dostignućima”, kaže ravnatelj. Projekt je bio proveden uz tehničku pomoć Upravnog odjela za razvoj i EU integracije Brodsko-posavske županije, CTR – Regionalne razvojne agencije te županije i stranih konzultanata tvrtke Ecorys, u okviru potpore Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Kandidirali i s novim projektima
Nakon toga škola je krenula u gradnju nove školske zgrade koristeći decentralizirana sredstva s proračunom ukupno vrijednim 1,4 milijuna eura. Škola provodi i nekoliko projekata iz programa Mobilnosti, a kandidirala je više projekata na različite natječaje u okviru programa IPA II – Prekogranična suradnja i IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala.




Komentirajte prvi

New Report

Close