Split postaje novi hrvatski izvozni centar IT industrije

Autor: Bernard Ivezić , 16. ožujak 2011. u 22:00

Grad iz kojeg se prije odlazilo kako bi se pronašao posao u IT-u sad privlači IT kompanije i ulagače

Dolazak tvrtke Where američkog lidera u softveru za geolokaciju u Split razotkrio je softversku revoluciju koja se tamo odvija. Bruno Batarelo, koji vodi poslove tvrtke Where u Hrvatskoj kaže da su pokušali izmijestiti softverski razvoj u Indiju i Kinu ali da to nije polučilo željeni rezultat pa su prije pola godine odlučili pokušati to u Hrvatskoj. “Split smo odabrali upravo stoga što je u IT smislu zapostavljen i što ima dobar fakultet za informatičare, a Hrvatska općenito ima bolje programere od azijske konkurencije”, kaže Bruno Batarelo koji je do sada zaposlio desetak programera, a traži ih još toliko.

Val novih tvrtki
Uspjeh u Splitu postigli su također Ivan Burazin i Vedran Jukić čija je tvrtka Ademptio, koja je razvila izvoznu softversku uslugu PHPAnywhere i ima više od 40.000 korisnika, nedavno primila prvu investiciju i zatim sudjelovala na CeBIT-u. “Split postaje zanimljiv jer se počelo raditi na povezivanju fakulteta, kampusa i privatnog sektora a dosta je doprinijelo događanje OpenCoffee koje povezuje stručnjake iz branše”, kaže Burazin. O tome kakvi se projekti razvijaju u Splitu posljednjih nekoliko godina najbolje ukazuje projekt Gamersbook. Riječ je o projektu koji je začeo Ivan Marušić, a na kojem danas uz početni tim koji je iz Splita, radi i jedan iz Zagreba, ukupno 20 ljudi. “Na CeBIT-u smo imali oko sedamdesetak kvalitetnih kontakata, uključujući privatne ulagače koji su prepoznali činjenicu da imamo više od 4000 korisnika od čega je 80 posto u inozemstvu”, kaže Marušić. Toni Trivković, pokretač redovitih mjesečnih okupljanja splitske IT zajednice OpenCoffee i voditelj web programerske outsourcing tvrtke Slicejacka, koja ima 15-tak agencijskih klijenata u inozemstvu, kaže da se unazad godinu dana broj stručnjaka koji se tako okupljao povećao na gotovo stotinu. “Od toga je njih sedamdesetak aktivno i oni čine jezgru pozitivne energije, razmjene znanja i prilika”, tvrdi Trivković.

Jedino izvoz
Na popisu članova OpenCoffee Split tako se nalazi internetski stručnjak i pokretač Seekandhita Mario Frančešević, zatim Frane Borozan iz Acceleratia tvrtke koja je razvila Terminal Services Log softverski alat koji koriste proizvođači računalnih procesora Intel i AMD te Marijan Pleština čija tvrtka Lanapsoft posluje i u Vijetnamu. Stanislav Prusac, direktor jedne od starijih splitskih IT tvrtki Polar softwarea i član izvršnog odbora ICT industrije pri HUP-u nije iznenađen interesom i razvojem koji se događa u tom gradu. “Splitskim tvrtkama državna blagajna i sočni javni natječaji nisu tako blizu kao zagrebačkim tvrtkama i njihov je jedini izbor da uspiju vani ili da nestanu, a to se sada, u krizi, pokazalo kao velika prednost”, tvrdi Prusac koji priznaje da se tijekom godina preselio u Zagreb odakle vodi tvrtku. Njegovo mišljenje dijeli i David Jakelić, direktor Swing softwarea, splitske tvrtke koja uspješno izvozi softver. “Programeri u Zagrebu mogu birati između rada u IT odjelima raznih organizacija i lokalnih ureda međunarodnih IT tvrtki pa se vrlo malo njih upušta u razvoj a u Splitu tih mogućnosti nema”, zaključuje Jakelić.

Radni uvjeti

Kao u Googleu
Bruno Batarelo iz tvrtke Where kaže da u Splitu programerima mogu ponuditi isto što i u SAD-u. “Uz plaću imaju pun frižider, subvencije za telefon, internet i mobitel, a mogu čak razgovarati i o dionicama tvrtke. Imaju uvjete kakve bi imali u Googleu u SAD-u”, pojašnjava Batarelo.

Komentari (3)
Pogledajte sve

‘Kao u Googleu’, kakva laž…
U where-u u Splitu se radi vise od 8 sati dnevno, prekovremeni se ne placaju na nikakav nacin!
Ne mogu naci programere jer ih svi ozbiljni obilaze u velikom krugu. Mlađa ekipa koja je tamo zaposlena je sretna samim time što uopće radi…

Naravno da ne. Ja sam imao sličnog poslodavca. Stalno mi je tupio zajedno sa direktorom izvoza da ni jedan kompjutor nije nikad prodao ni jednu lizalicu. Moj kontraargument je bio da onaj ko koristi kompjuter proda više lizalica od onog ko je kompjutorski nepismen.

Jeli se gradonačelnik Splita zna koristiti računalom?

New Report

Close