Spar će u Hrvatskoj imati 5000 radnika i 5 milijardi kuna prometa

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2017. u 10:01
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Uz integraciju Bille, kontinuirano zapošljavamo i nove djelatnike.

Preuzimanjem Bille počinje daljnji uspon Spara na hrvatskom tržištu, njegov još brži rast i razvoj. Kakva su mu očekivanja, planovi, hoće li prihodima potući najveće konkurente, kako gleda na skori zakon o nepoštenoj praksi, na probleme u Agrokoru…, o tome je razgovarao Večernji list s predsjednikom uprave Spara Hrvatska Helmutom Fenzlom.

Je li završen proces preuzimanja Bille?

Prošle subote obavljen je tzv. closing i formirana nova uprava Bille. Činimo je gospodin Danijel Vidiš i ja. Nakon prezentacije djelatnicima centrale, idućih dana krećem u obilazak filijala. Namjeravam osobno pozdraviti svakog djelatnika Bille i poželjeti mu dobrodošlicu. Potom počinje integracija, koja će vjerojatno trajati do kraja godine, dok bi rebrendiranje Billinih trgovina u Spar trebalo biti gotovo do ljeta. Logistički centar Bille koji smo preuzeli u Sv. Heleni dijelimo i dalje s Bipom koja se sa svojim robnim poslovanjem već osamostalila i ostaje dio Rewe Internationala.

Može li se reći da postajete drugi po veličini trgovac, ispred Plodina, Lidla i Kauflanda?

Procesom spajanja omogućen nam je kvantni skok u poslovanju. Postajemo puno jača i snažnija kompanija, vjerojatno treća po veličini u Hrvatskoj i vrlo jaka, druga u Zagrebu, ali i procesno bolja kompanija koja će pozitivno poslovati. To nam je puno važnije od udjela na tržištu, iako i brojke, vjerujem, mogu impresionirati.

Novi Spar imat će oko 5 milijardi kuna prometa i gotovo 5000 zaposlenih. Uz to treba znati da ćemo, bez obzira na ovu akviziciju, i dalje investirati u vlastiti razvoj. U 2017. i 2018., bez investicija u Billu, gdje će nas samo najnužnije rebrendinranje, bez preuređenja filijala, stajati oko 12 milijuna eura, investirat ćemo još dodatnih 50 milijuna eura godišnje u nove projekte. Mislim da ćemo idućih godina biti najveći investitor u maloprodaji u Hrvatskoj.

Jeste li zadržali sve zaposlenike Bille?

Uz integraciju Bille, kontinuirano zapošljavamo i nove djelatnike. Samo u prva tri mjeseca ove godine zaposlili smo 164 nova radnika, još nam 40 njih nedostaje u mreži. S početkom turističke sezone morat ćemo bitno povećati broj radnika u primorskim filijalama u Puli, Rijeci, Poreču, Zadru, Šibeniku… Ovaj tjedan otvaramo i dvije nove trgovine, u Selcu i u Cascade centru u Zagrebu. I tu smo zaposlili 52 djelatnika. Zaposlenici Bille zadržali su i sva svoja prava, a prvi put nakon duljeg vremena dobit će i uskrsnicu. Bit će ista kao i za Sparove djelatnike.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close