S&P zadržao Zagrebačkom Holdingu kreditni rejting

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. kolovoz 2014. u 11:40
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Holding bi se mogao suočiti s pogoršanim uvjetima kreditiranja ako ne uspije suzbiti svoj kratkoročni dug.

Agencija Standard&Poor's (S&P) potvrdila je danas dugoročni kreditni rejting Zagrebačkom Holdingu na 'B', no zadržala je i njegovu negativnu prognozu.

Takav rejting odražava procjenu te agencije da je likvidna pozicija Zagrebačkog Holdinga ispod adekvatne. No, isto tako, taj rejting odražava stav S&P-a da postoji velik vjerojatnost da će 100-postotni vlasnik Zagrebačkog holdinga, grad Zagreb, u slučaju financijskih problema osigurati toj tvrtki na vrijeme i dovoljnu izvanrednu potporu, .

„Zbog našeg stajališta o velikoj vjerojatnosti o izvanrednoj pomoći grada Zagreba, rejting Zagrebačkog Holdinga za dva je stupnja viši od njegovog samostalnog rejtinga, koji držimo na 'ccc+'. Naša ocjena samostalnog rejtinga temelji se na kombinaciji slabog poslovnog profila Holdinga; njegov menadžment i upravljanje smatramo 'slabim'; financijski profil 'uvelike pod teretom dugova', samostalne aranžmane vezane uz likvidnost 'slabima', a njegove financijske politike nepredvidljivma“, navodi se između ostaloga u priopćenju S&P-ja.

Iz agencije ističu i da su zadržali negativnu prognozu rejtinga, jer unatoč pojačanoj podršci grada Zagreba, Holding bi se mogao suočiti s pogoršanim uvjetima kreditiranja ako ne uspije suzbiti svoj kratkoročni dug.

Tako bi u idućih godinu dana agencija mogla sniziti rejting Zagrebačkog Holdinga, budu li konsolidacijske mjere nedovoljne, zatim ako Holding ne uspije poboljšati svoju profitabilnost, ako se poveća se njegova kratkoročna zaduženost više nego su analitičari S&P-ja predvidjeli svojim osnovnim scenarijem, ili ako se pogorša pristup vanjskoj likvidnosti. Rejting će biti snižen i ako S&P snizi ocjenu vjerojatnosti da će grad Zagreb pružiti na vrijeme i dovoljnu financijsku potporu Holdingu u slučaju financijskih problema.

S druge, pak, strane, prognoza rejtinga Holdinga mogla bi biti i revidirana naviše u idućih godinu dana, ako Holding poboljša svoju poziciju likvidnosti tako da znatno smanji svoj kratkoročni dug, poručuju iz S&P-ja.

Komentirajte prvi

New Report

Close