Sokol Marić predlaže bankama otpis njihovih potraživanja u ukupnom iznosu od oko 70 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. siječanj 2019. u 13:51
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Vjerovnici Sokol Marića d.o.o. trebali bi glasovati o predloženom izmijenjenom planu restrukturiranju te tvrtke od koje u predstečajnom postupku potražuju oko 180 milijuna kuna i koja je u svom poslovanju bila usko vezana uz Agrokor.

Uprava Sokol Marića d.o.o u predstečajnom postupku dostavila je izmijenjeni plan restrukturiranja kojim su obuhvaćene sve tražbine vjerovnika, a u novom planu predlaže se bankama kao najvećim vjerovnicima otpis oko 50 posto njihovih potraživanja u ukupnom iznosu od oko 70 milijuna kuna te naplatu preostalog iznosa duga "kroz nove instrumente stečene nagodbom Sokol Marića i vjerovnika Agrokora" sklopljene u srpnju.

Izmijenjenim planom restrukturiranja Sokol Marić predlaže Addiko banci, koja potražuje oko 40,4 milijuna kuna, smanjenje tražbine od oko 21 milijuna kuna, a Raiffeisen banci kao najvećem vjerovniku smanjenje 25,4 milijuna kuna od ukupne tražbine od 48,9 milijuna kuna. U istim omjerima i otpisu potraživanja predložena je i isplata drugih banaka koje, osim već navedenih, potražuju ukupno oko 45 milijuna kuna. Kako se navodi, nakon otpisa dijela potraživanja, rok za podmirenje ostalih obveza Sokol Marića prema bankama kao kreditorima ili razlučnim vjerovnicima je 31. prosinca ove godine.

Novi plan Sokol Marića dostavljen je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu krajem studenoga 2018. donio zaključak kojim se zastupnici Sokol Marića d.o.o u predstečajnom postupku pozivaju da u roku od osam dana dostave izmijenjeni plan restrukturiranja kojim su obuhvaćene sve utvrđene i osporene tražbine sukladno pravomoćnom rješenju. Kako se navodilo u zaključku, zastupnici Sokol Marića su krajem srpnja dostavili izmijenjeni plan restrukturiranja, no pregledom je utvrđeno kako taj plan ne obuhvaća sve utvrđene i osporene tražbine.

Vjerovnici Sokol Marića d.o.o. trebali bi glasovati o predloženom izmijenjenom planu restrukturiranju te tvrtke od koje u predstečajnom postupku potražuju oko 180 milijuna kuna i koja je u svom poslovanju bila usko vezana uz Agrokor.

Prema prvom planu restrukturiranja Sokol Marića utvrđeno je da ta zaštitarska tvrtka, koja je u predstečaju od 13. listopada pretprošle godine, prema Agrokoru ima tražbinu od 142 milijuna kuna. Isticalo se i da ta tražbina s obzirom na svoju visinu u značajnijem postupku sudjeluje u imovini Sokol Marića te se naglašavalo i kako, s obzirom da još nije pravomoćno dovršen postupak nad Agrokorom, još uvijek nisu definitivni postotak umanjenja i rokovi dospijeća tražbine Sokol Marića.

Prema tablici utvrđenih tražbina, od Sokol Marića najviše potražuju banke – među njima Raiffeisen banka koja ukupno potražuje oko 71 milijun kuna, slijedi Addiko – bivša Hypo banka s nešto više od 40 milijuna kuna i Štedbanka sa 16,5 milijuna kuna tražbina.

Hrvatska poštanska banka (HPB) potražuje 14,5 milijuna kuna, Erste oko 10,1 milijuna, Zagrebačka banka nešto više od pet milijuna i BKS Bank oko 4,5 milijuna kuna. Utvrđivanje tražbina prema Sokol Mariću provedeno je nakon što je sredinom listopada pretprošle godine Trgovački sud u Zagrebu donio  rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad Sokol Marić d..o.o, te su bili pozvani vjerovnici da prijave svoje tražbine od te tvrtke koja je prošle godine prijavila povećani iznos ukupnog duga za čak 142 milijuna kuna ''temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokor/Konzumom''.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja Sokol Marić d.o.o. isticalo se i kako je ''dodatni element prijeteće nelikvidnosti  posljedica poslovnih rezultata Agrokora na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto''.

Navodilo se i kako na temelju te pretpostavke Sokol Marić d.o.o ostaje izloženo po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama, te postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

rvacki model neoliberalnog kapitalizma


Radnici na minimalcu bili godinama, on se slikal po TVu s ferarijima u garaži i sad traži otpis dugova 🙂

a kako će održavati imanje, pa ni to tako jeftino tamo
https://www.24sata.hr/show/zavirite-u-imanje-sokol-marica-vrijedno-cak-50-milijuna-dolara-487661

Radnici na minimalcu bili godinama, on se slikal po TVu s ferarijima u garaži i sad traži otpis dugova 🙂

New Report

Close